Deset vrsta igara koje su korisne za rast i razvoj djece

Foto: Pexels

Igra je ključna za rast i razvoj djece jer im nudi prilike za istraživanje i učenje. Preferencije se mogu razlikovati za svako dijete, ali kada je u pitanju zabavna aktivnost i igra, ono je spremno za novo istraživanje i iskustvo. Djeca obično uče nove stvari i poboljšavaju društvene sposobnosti uključivanjem u različite vrste igara.

To pomaže u razvoju vještina poput rješavanja problema, sposobnosti preuzimanja rizika, kreativnosti, rješavanja sukoba i učinkovite komunikacije. Ovo su različite vrste igara i njihove prednosti.

1. Samostalna igra

Ova vrsta igre javlja se kod male djece, često između dvije i tri godine. U samostalnoj igri ona se zabavljaju sama i ne zahtijevaju ničije sudjelovanje. Također, možda neće primijetiti drugu malu djecu. Roditelji mogu biti zabrinuti zbog samoizolacije svog djeteta, ali to je sasvim normalno.

Nekoliko primjera samostalne igre su situacije kada djeca sama listaju knjigu, igraju se Lego setovima ili rješavaju zagonetku. To ih priprema za igru s drugima u budućnosti. Također, kada se djeca samostalno igraju, vježbaju svoje motoričke i intelektualne sposobnosti.

2. Igra promatrača

Tijekom igre promatrača djeca samo gledaju drugu djecu koja su uključena u društvenu igru, umjesto da aktivno sudjeluju. To je normalna faza u razvoju i ne znači nužno da se djeca boje igrati s drugima. Gledajući, uče o drugoj djeci i društvenim interakcijama među ljudima, piše MomJunction.

3. Paralelna igra

To je kada se djeca igraju blizu jedno drugoga, ali ne igraju se zajedno. Tijekom paralelne igre uče se igrati bez ometanja ili utjecaja jedno na drugo. Primjer je kada se dvoje djece igra svojim autićima, ali bez interakcije jedno s drugim.

Drugi primjer je kada se dijete približi grupi djece, uzme igračku i počne se igrati samo, bez razgovora ili interakcije s drugima. Ova vrsta igre pomaže djeci da uče o različitim načinima interakcije. Također im pomaže u vježbanju novih vještina.

4. Asocijativna igra

Tijekom asocijativne igre djeca su zainteresirana za iste aktivnosti ili korištenje istih igračaka kao i druga djeca, ali nemaju potrebu s njima komunicirati. Jedan od primjera je kada se djeca igraju na istom toboganu u parku, ali svako od njih izvodi različite aktivnosti, poput spuštanja niz tobogan, penjanja ili skakanja.

Ova igra postavlja temelje za razvoj novih komunikacijskih i društvenih vještina, za suradnju s odraslima i djecom.

5. Kooperativna igra

Igra suradnje uči djecu raditi i igrati se s drugima. Nisu zainteresirana samo za aktivnost već i za djecu uključenu u nju. Budući da se djeca još uvijek uče družiti, moglo bi im biti teško dijeliti, pregovarati ili postići kompromis.

Ova vrsta igre, dakle, uključuje sukob, što je sasvim normalno. Na primjer, ako grupa djece gradi nešto od kocki, može se stalno sukobljavati oko postavljanja kocki. Kooperativna igra pomaže im u učenju rješavanja problema, rješavanja sukoba i timskog rada.

6. Digitalna igra

Postoje različiti oblici tehnologije koji nude dobar sadržaj s velikim opsegom angažmana i učenja za djecu. Iako digitalna igra, uključujući videoigre, ima ograničenja u smislu tjelesne aktivnosti, pruža kognitivnu stimulaciju kada se koristi ispravno i pod roditeljskim vodstvom.

Digitalna igra poboljšava digitalnu pismenost i IT vještine. Također, mogla bi poboljšati učenje i akademski uspjeh.

7. Aktivna igra

Uključuje fizičko kretanje djece i može se odvijati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Igra na otvorenom obuhvaća sportove i aktivnosti kao što su igranje nogometa i potezanje konopa. S druge strane, igra u zatvorenom može uključivati jednostavne aktivnosti, poput plesnih zabava, svladavanja prepreka u zatvorenom ili kuglanja.

Aktivna igra mogla bi pomoći djeci u prepoznavanju vlastitih sposobnosti i vježbanju vještina naučenih u drugim vrstama igara. Ova ih vrsta igre navikava na suočavanje s pobjedom i porazom.

8. Kreativna igra

Kreativna igra sastoji se od nekoliko umjetničkih aktivnosti, kao što su slikanje, ples, pjevanje ili gluma. Inspirira djecu da budu inovativna, kreativna i da razmišljaju izvan okvira.

9. Dramska igra

To je vrsta igre u kojoj djeca preuzimaju uloge i glume ih kako bi istražila sebe i svoju okolinu. Pretvarajući se da su netko ili nešto drugo, djeca mogu naučiti nove načine izražavanja ili razmjene misli i ideja. To pomaže djeci da steknu kreativne sposobnosti rješavanja problema.

10. Simbolična igra

U ovoj igri djeca izmišljaju prizore iz mašte. Simbolička igra je igra uloga u kojoj se djeca vide u različitim ulogama odraslih, poput liječnika, trgovca i slično. Pomaže djeci da upravljaju situacijama i sukobima. Simbolična igra pomaže im u razvoju jezika i razumijevanju.

Dakle, različite vrste igara imaju važnu ulogu u rastu i razvoju djece. Kroz igru djeca ne samo da uče nove stvari već i uče razumijevati društvene odnose. Svaka vrsta igre doprinosi razvoju specifičnih vještina, od samostalnosti i rješavanja problema do kreativnosti. Raznolikost igara pruža djeci prilike za različita iskustva, potičući njihov cjelokupni razvoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.