Nije uvijek bajno: Nekoliko stvari koje trebate znati o prvim tjednima nakon poroda

Foto: Shutterstock

ČIM ostanete trudni počinjete se pitati kako će izgledati vaš život nakon rođenje djeteta, kakva ćete biti majka i kako će se vaš život promijeniti. Koliko god knjiga pročitali, opet ćete se, kada trenutak dođe, osjećati nespremno na ono što će uslijediti prvih nekoliko tjedana djetetova života.

Uvjereni ste da ćete se u svoje dijete zaljubiti na prvi pogled, ali ponekad se to ne dogodi kako ste isplanirali. Hormoni potpuno preuzmu kontrolu nad vama te se osjećate kao da se nalazite na emotivnom vlaku smrti: jako je uzbudljivo, ali se i neizmjerno bojite. Mnoge se majke koje su se suočile s takvim raspoloženjima boje ili srame priznati da su prvi dani i tjedni bili mnogo teži od onoga što su očekivale. Ovdje nećemo pisati o tome koliko je divno biti roditelj - o tome se mnogo piše i o tome sve znate. Za promjenu, evo nekoliko stvari koje će vam rijetko tko reći:

1. Porod je ponekad lakši dio


Trudnoća je ponekad teška, porod mnogo češće. Slijede fizički i psihički oporavak. Nakon poroda tijelo doživljava mnoge promjene. Strah vas je hodati da vam ne popucaju šavovi, sve vas boli, a količina mlijeka iz dojki nerijetko je prvih dana neprilagođena potrebama vašeg djeteta pa se morate izdajati kako ne bi došlo do infekcije koja može biti vrlo bolna i ozbiljna.

2. Strah i osjećaj krivnje

Od prvog ćete dana biti u panici da nešto ne radite kako treba ili da ste nešto propustili napraviti. Oko svega ćete biti zabrinuti. Je li kakica prave boje? Jede li dijete dovoljno? Samo su neka od milijun pitanja koja će vam se motati po glavi.

Svježim majkama često se događa da po noći ne mogu spavati, nego promatraju svoje dijete jer ih je strah da će prestati disati. Uplašit će vas svako štucanje, a svako ćete kihanje već proglasiti upalom pluća. Smirite se i dopustite bližnjima da vam pomognu. Ako je vaša majka uspješno podigla vas, vašu braću i sestre, mala je vjerojatnost da će vaše dijete zanemariti tih pola sata koliko ste joj dopustili da ga pričuva.

Tu je i osjećaj krivnje da sa svojim djetetom niste koliko trebate biti. Trebate se vratiti na posao i ostaviti dijete dadilji? - Krivnja. Imajte na umu cijelo vrijeme da svojem djetetu pružate najviše i najbolje što možete, ali i da neko vrijeme morate posvetiti sebi.

3. Povezivanje ne ide uvijek automatski

Visoki postotak majki pati od nekog oblika postporođajne depresije. Neke ne dožive ništa osobito kada ugledaju svoje dijete, neke danima plaču čim se prisjete teškog i traumatičnog poroda. Mentalnoj stabilnosti ne doprinose ni neuredan san te strah da nešto ne učinite pogrešno. Nakon izlaska iz bolnice važno je, koliko je god moguće, uspostaviti neku rutinu hranjenja i spavanja, ali i paziti da vi živite uredno, dobro se hranite te dovoljno spavate. Razgovarajte s bližnjima o svojim osjećajima te ih zamolite za pomoć, a povezivanje s djetetom će se već dogoditi.

4. Žalite za izgubljenom slobodom


Pomirili ste se s tim da nakon rođenja djeteta ne možete u petak poslijepodne najednom odlučiti sjesti u automobil i otići na vikend u planine. Međutim, niste očekivali da za svako napuštanje doma s djetetom trebate barem 20 minuta priprema: dijete treba biti nahranjeno i premotano, sa sobom trebate imati čiste pelene i odjeću, kao i brojne druge sitnice. Ako dojite, naviknite se na dojenje u javnosti te ponesite nekoliko gaza.

Druženje će se često pretvoriti u utišavanje mališana koji je cijeli dan bio dobar, ali baš sada kada ste se napokon uspjeli naći s prijateljicom koju dugo niste vidjeli, neutješno plače.

Cilj ovoga članka nije bio da vas zastrašimo, nego pripremimo i na manje lijepe situacije vezane uz jedinstveni događaj u vašem životu - rođenje djeteta. Ako znate što vas čeka, mogući problemi će vam lakše pasti, a možda ćete biti i jedna od sretnica kod kojih će sve biti onako kako su se nadale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.