Uskoro dokumentarac o Salingeru: Hoćemo li otkriti tajnu "sefa"?

DOBRO je poznata činjenica da se J. D. Salinger nakon katastrofalne adaptacije njegove priče "Ujak Wiggly u Connecticutu" ("My foolish heart" Marka Robsona) zavjetovao da nikada neće dopustiti da se prema njegovim djelima snimaju filmovi. Sličan je stav i prema biografskim filmovima koji bi mogli prijeći granicu i kombinirati životnu priču s "Lovcem u žitu/raži". Naravno, to bi se nakon njegove smrti moglo promijeniti, pogotovo nakon što prava završe u rukama rodbine koja se, ponukana brzom zaradom, možda neće toliko protiviti filmskim adaptacijama. Dosadašnji pokušaji završili su svojevrsnim "posvetama" pa smo verzije Salingera mogli vidjeti u filmovima kao što su "Finding Forrester" ili "Field of dreams".

To ne znači da dokumentarac o životu poznatog autora ne dolazi u obzir, a kako stvari stoje dokumentarni film "Salinger" uskoro bi mogao ugledati svjetlo dana.

Scenarist Shane Salerno prošle je godine završio pet godina dug rad na opširnom filmu o životu intrigantnog autora čija je smrt dodatno probudila već ionako velik interes za detaljima iz piščeve biografije. Dvosatni film okupio je preko 150 osoba koje su na ovaj ili onaj način imale kontakt s piscem. Suradnici, urednici, novinari, redatelji, scenaristi i umjetnici rado su se odazvali pozivu i tako doprinijeli stvaranju što objektivnije slike o životu i radu čovjeka koji je utjecao na mnoge. Dokumentarac će se pozabaviti Salingerovim služenjem u Normandiji, ispitivanjem ratnih zarobljenika, ljubavnim životom, navici da se tjednima zatvori u bunker i piše ili sklonosti da tjednima radi na jednoj jedinoj rečenici, odbijanju milijunskih iznosa koje su holivudski čelnici bacali pred njega (sreće nisu imali ni velikani poput Wildera i Spielberga) i gotovo bolesnoj kontroli nad vlastitim tekstovima što je dovelo do sukoba s urednikom New Yorkera zbog zanemarivog uplitanja u interpunkciju.

O sefu su godinama ispredane legende

Ono što bi mnoge moglo posebno interesirati svakako je i dio filma koji se bavi sadržajem njegova sefa u kojem je Salinger nagomilao 45 godina neobjavljenog rada. O sefu su godinama ispredane legende pa će biti zanimljivo napokon vidjeti intervjue s ljudima koji su pisca poznavali osobno i donekle imaju uvid u cjelokupnu situaciju. Još je zanimljivije to da postoji velika mogućnost da se pred kamerama pojavio i sam Salinger što je, realno gledajući, malo vjerojatno, ali iz probnog prikazivanja isključeno je pet minuta materijala o kojem je autor odbio govoriti držeći to kao tajnu. Naravno, vjerojatno je riječ samo o dobroj reklami, ali vrijeme će pokazati.

Film o kojem do sada nismo imali prilike čitati nije završen na vrijeme te nije ušao u konkurenciju ovogodišnjeg Sundancea. Salerno je bio prilično skeptičan oko toga treba li u ovo vrijeme izaći s informacijama o filmu jer taj bi se potez mogao učiniti oportunističkim, a i namjera je bila strpjeti se do Cannesa.  Usporedno s filmom u knjižarama bi se trebala pojaviti i knjiga Davida Shieldsa koja se bavi istom tematikom.

Zašto je toliki trud uložen u film o čovjeku koji je prezirao slavu i medije?

Rad na filmu započeo je prije pet godina kada je Salerno otkupio prava na biografiju Paula Alexandera "Salinger: A Biography", ujedno i jedna od rijetkih biografija kojoj se nije usprotivio sam Salinger, poznat po iscrpnim pravnim borbama sa svima onima koji su pokušavali pisati o njemu. Prvotna namjera da se biografija pretvori u dugometražni film prerasla je u dokumentarac nakon što je autor istražujući shvatio da osamdesetogodišnjaci koje je intervjuirao neće još dugo živjeti i da je to jedinstvena prilika za takav projekt. Misija koja je ispočetka trebala biti šestomjesečni rad pretvorila se u petogodišnju opsesiju u koju je uložena ne samo velika količina energije već i milijuni dolara koje je Salerno isplatio iz vlastitog džepa.

Kada su redatelja upitali zašto je toliki trud uložen u film o čovjeku koji je prezirao slavu i medije, odgovor je bio "osobna fascinacija likom i djelom autora koji je ostavio neizbrisiv trag na njegovom životu".

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.