Urbana farma u New Yorku: Zgrada koja će hraniti svoje stanare

PRENAPUČENOST, onečišćenje, nedostatak hrane i pitke vode osnovni su problemi današnjeg svijeta i velikih gradova. No postoje i stručnjaci koji su se uhvatili u koštac s time pa je tako belgijski arhitekt, 32-godišnji Vincent Callebaut dizajnirao zgradu nalik na vilin konjica koja će biti izgrađena na otoku Roosevelt Island u New Yorku, a koja bi trebala pokrenuti pravu revoluciju u proizvodnji hrane u gradovima. Ova 600 metara visoka urbana farma sa 132 kata, imat će stanove i urede, ali i prostore za uzgoj stoke, peradi i 28 različitih usjeva, a sve će raditi sami stanari i na taj način proizvoditi svoju hranu.

Riješeni su i problemi energije i vode. Naime, uz pomoć dva tornja i dva pokretna krila pokrivena staklom, stanari će se grijati solarnom energijom, a ljeti hladiti prirodnim provjetravanjem i isparavanjem biljaka. Vrtovi će pročišćavati kišnicu koja će se miješati s otpadnim vodama, a nakon organske obrade ona će se ponovno koristiti za poljoprivredu.

Svi smo mi stanovnici globalnog sela

Ova će zgrada biti pravi živući organizam, a njeni će stanari, iako žive u prenapučenom, milijunskom gradu, imati osigurane sve stvari neophodne za kvalitetan život. Vincent Callebaut još od početka studija proučava načine arhitektonskog kombiniranja biologije s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Od New Yorka preko Europe do Hong Konga ustrajno promovira ekološke projekte budućnosti i inicira sastanke i dijaloge ne kojima se podiže svijest o tome da smo svi mi stanovnici globalnog sela.

Premda veoma mlad, već je slavan zbog svojih inovativnih, a neki će reći i ekscentričnih projekata. Nedavno je, naime, predstavio plan samodostatnog plutajućeg grada nalik na lotosov cvijet koji bi trebao riješiti problem porasta razina svjetskih mora. "Zgrade vilin konjici" njegov su odgovor na svjetski porast broja stanovnika. "Broj stanovnika gradova će od 2009. do 2025. porasti sa 3,1 milijarda na 5,5 milijarda", objasnio je Callebaut, a to je dovoljan poticaj da se počne uistinu nešto raditi po tom pitanju.

I.M.L.
Screenshot: Vincent.callebaut.org

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.