Koliko sportaši zarade ako osvoje zlatnu medalju?

Foto: Marko Picek/PIXSELL/Shutterstock

Osvojiti zlatnu olimpijsku medalju san je svakog sportaša koji ima privilegiju sudjelovati u tom prestižnom natjecanju. Forbes je kontaktirao nacionalne olimpijske odbore ili ministarstva sporta svih 206 zemalja i teritorija koji sudjeluju na Igrama i potvrdio da će najmanje 33 države dijeliti novčane nagrade svojim sportašima koji se kućama vrate s nekom od medalja. Države prikazane na fotografiji ispod nagradit će zlatne medalje najvećim iznosom.

Daleko ispred svih je Hong Kong, koji se na Igrama natječe neovisno od Kine. Ovaj teritorij za zlatnu medalju daje nagradu od 707 tisuća eura. Nakon njega slijede Izrael i Srbija s 253.000 odnosno 200.000 eura. Sve tri delegacije u Tokiju 2021. su osvojile zlato.

Novčani bonus za neke je samo dio nagrade

Novčani bonus za neke je samo dio nagrade koju su države pripremile za svoje sportaše. 

Srpska vlada osvajačima medalja nudi - mirovinu. Naime, sportaši koji osvoje zlato, srebro ili broncu ispunjavaju uvjete za državnu mirovinu, koja se aktivira u 40. godini i isplaćuje mjesečno.

Malezija i Bugarska nude doživotne mjesečne naknade

Malezija i Bugarska nude doživotne mjesečne naknade u iznosu oko 920 eura. Čile, Kosovo i Litva daju slične povlastice, ali samo do početka sljedećih Olimpijskih igara. Novi Zeland isplate strukturira kao godišnje bonuse, a zlatni olimpijci svake godine dobivaju 37.000 eura - do početka sljedećih Igara.

Iako Danska za zlato nudi oko 14.000 eura, na tu nagradu ne treba platiti porez, što je velika povlastica u zemlji s jednom od najvećih stopa poreza na svijetu.

Poljska nagrađuje i stanovima u Varšavi

Poljska nudi niz povlastica uz oko 76.000 eura, koliko poljskim sportašima donosi zlatna medalja. Svaki osvajač medalje u Parizu dobit će sliku nekog od talentiranih poljskih umjetnika, investicijski dijamant i vaučer za odmor za dvoje. Treneri dobivaju iste nagrade. Uz obilježavanje 100. godišnjice poljskog sudjelovanja na Olimpijskim igrama, osvajači zlatnih medalja u individualnim sportovima dobit će dvosoban stan u Varšavi, dok će zlatni iz timskih sportova dobiti jednosoban stan.

Neke zemlje nagrađuju stipendijama za sportaše

Mnoge zemlje, uključujući Norvešku, Island i Švedsku, ne nude velike novčane naknade za medalje iako u nekim slučajevima daju niz stipendija za sportaše. "Želimo da naši sportaši dobiju svu moguću podršku prije Igara kako bismo povećali izglede za olimpijski uspjeh", rekla je glavna tajnica švedskog Olimpijskog odbora za Forbes. Isto vrijedi i za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.