Šokantni dokumentarci: Kako je hladnokrvni ubojica postao žrtva seksualnog napada

Foto: Press

PRVIH nekoliko tjedana karantene Netflixov Tiger King bio je apsolutni hit i zaista nije teško odgonetnuti čime je osvojio publiku. Ukratko, teško je opisati količinu ludosti koje su autori uspjeli ugurati u nevjerojatnih sedam epizoda o ovim pomaknutim voditeljima privatnih zooloških vrtova/seksualnih kultova.

No kako su tjedni odmicali, fokus se počeo prebacivati na druge serije i filmove dok se u medijima sve češće počelo pisati o kaosu koji vlada u Americi, s posebnim naglaskom na američki kapitalizam koji je počeo pucati po šavovima i pokazivati sve svoje slabosti. Štoviše, pažnju je privukla i španjolska serija Money Heist, koja je također servirala snažnu antikapitalističku poruku koja se očito svidjela gledateljima. Netflix se pokazao kao savršeno mjesto za sve one u potrazi za sadržajem ove vrste.

Jedna od jačih strana ovog streaming servisa svakako su dokumentarne serije i filmovi, a ono o čemu se nešto rjeđe piše u medijima su dokumentarci o problematičnom američkom sudstvu.

Naravno, uvijek možete pronaći izlaz u tzv. šokumentarcima kao što su Fyre, Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez, Wild, Wild Country ili njihov klasik Making a Murderer. Njihova je svrha šokirati i privući vašu pažnju senzacionalizmom, ali postoje i oni koji su u svojoj poruci daleko suptilniji iako ništa manje šokantni.

The Innocence Files

Dokumentarac se pojavio prošlog mjeseca u suradnji s Innocence Projectom, ali nije privukao pažnju koju nesumnjivo zaslužuje. Ujedno je riječ i o jednom od najboljih primjera na koje sve načine sudstvo u Americi ne funkcionira, a u šest epizoda bavi se pogrešno osuđenim osobama i time koliko stvari za neke ljude mogu poći po krivu.

Primjerice, forenzički dokazi mogu biti ne samo upitni već i potpuno pogrešni, a u isto vrijeme mogu osigurati osudu. Manipulacija iskazima svjedoka još je jedna od stvari kojima se osiguravaju presude, a za sve te propuste nitko ne odgovara.

Trial By Media

Dokumentarac se bavi medijskim senzacionalizmom od osamdesetih do danas i otkriva kako kamere u sudnici i cjelodnevno izvještavanje utječu na sud i porotu.

How to Fix a Drug Scandal

Serija se bavi slučajem iz 2010. kada su dva državna kemičara utjecala na desetke tisuća presuda u saveznoj državi Massachusetts. Naravno, sve to na štetu manjina. Odlično režiran dokumentarac koji često naginje senzacionalizmu, ali na kraju ipak jasno uspijeva prenijeti poruku i dati prostor stručnjacima koji ukazuju na sve propuste.

Cyntoia Brown: Murder to Mercy

Radi se o problematičnom dokumentarcu koji je snimljen bez dozvole Brownove, ali uspijeva pratiti put od hladnokrvne ubojice do preplašene žrtve seksualnog napada. Osim toga, pokazuje koliko su ovakva suđenja nemilosrdna.

Time: The Kalief Browder Story  

Šokantna dokumentarna serija o Kaliefu Browderu, tinejdžeru iz Bronxa koji je bez suđenja zatvoren na 1000 dana zbog navodne krađe ruksaka.

Dirty Money

Još jedna serija odličnog Alexa Gibneyja koja se ne bavi toliko pravnim sustavom, već je u prvom redu osuda korumpirane i gramzive zemlje u kojoj 1% najbogatijih ima mogućnost izvući se s više-manje bilo kojim zločinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.