Šibenčanin Nino Tesla krv darovao 109 puta: "Ne mislim stati"

57-GODIŠNJI Šibenčanin Nino Tesla već je 109 puta darovao krv i s tim ne misli stati.

"Planiram već u veljači da se ta brojka popne na 110. Krv mogu darivati do 65. godine ili dok me zdravlje bude služilo. Kako me služi, a u svibnju ću proslaviti 58. rođendan, imam još nekih sedam godina za darivanje. Krv se može darivati svaka tri mjeseca, dakle četiri puta godišnje", rekao je Nino za portal ŠibenikIN.

"Kad nas netko pita koji je šibenski rekord, kažemo da ne postoji i nitko od nas ne radi na tome. Mi koji smo je dali preko 100 puta više smo 'reklama' i poticaj za mlađe ljude da se i oni aktivno uključe u darivanje i nastave tu našu tradiciju", dodao je.

"Ima dosta mladih ljudi koji su voljni, samo ih treba potaknuti. Osjećam se odlično i korisno kad darujem krv. Spašavamo na taj način ljudske živote i mora se čovjek osjećati dobro. Nije ni bitno kome točno darujemo krv niti to znamo, jer svaki ljudski život je važan."

Krv daruje već 35 godina

Nino je prvi put darovao krv 1987. godine, kad je bila potrebna njegovom ocu za operativni zahvat.

"Vidio sam tada da nije riječ o nečem neugodnom. Svidio mi taj osjećaj da pomažem pa sam nastavio. Aktivan sam sad već 35 godina."

Sviđa mu se i aspekt druženja među darivateljima krvi.

"Na kraju krajeva, po svakom darivanju dobijemo i simboličnu marendu. Nećete ostati gladni. Nama je to drago jer se mi darivatelji volimo okupiti i popričati nakon darivanja. Malo se družiti, upoznavati nove ljude i na mlađe prenijeti iskustva. Žao nam je što se ne družimo na nekakvim izletima kakvih je nekad bilo. Ili da održavamo sastanke. Lijepa su ta druženja, a i najviše se na taj način dobije informacija i animiraju novi darivatelji", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.