Prijateljica Toše Proeskog: "Znao je da će se taj dan nešto loše dogoditi"

Screenshot: YouTube

MAKEDONIJA večeras pjeva za Tošu Proeskog, legendarnog pjevača čini prerani odlazak je ujedinio regiju.

Život makedonskog slavuja naprasno je prekinut prije jedanaest godina, ali uspomene na njega ne blijede, kao ni njegove pjesme. Deset novih pjesama, koje je Toše napisao i snimio na engleskom jeziku, bit će objavljene na posthumnom albumu pod imenom Secret Place.

Pjesme s albuma večeras su predstavljene na velikom koncertu u Skopju, na kojem nastupaju brojni kolege pjevača iz svih bivših država Jugoslavije.

"Nema riječi koje mogu opisati emocije u našoj obitelji. To je beskonačna žalost koja će zauvijek ostati. Nije istina da vrijeme ublažava bol. Čovjek samo uči da živi s tugom i strašnom istinom", rekao je Slaven Risteski, suprug Tošine sestre Dore za srpske Novosti.

"Uvijek se sjećamo lijepih zajedničkih trenutaka, cijele obitelji. Toše i ja smo trenirali kick box, dok su djeca često vozila bicikle, šetali pse. Njegov pas šarplaninac Grom, ima jedanaest i pol godina i možete ga vidjeti u nekoliko kadrova u novom spotu. Njegovim roditeljima previše je teško slušati njegove pjesme", dodao je.

Rekao je i kako sjećanja na pjevača živi i to se osjeća kod njegove publike. "Siguran sam da publika voli Tošu i ne dozvoljava da on padne u zaborav. To je najvažnije. Raduje me da i nove generacije znaju njegove hitove, a posebno mi je drago što njegove kolege pokazuju veliko poštovanje prema njemu i uvijek prihvate poziv za sudjelovanje na koncertima u njegovu čast."

Priznao je i kako je roditeljima pjevača preteško slušati njegove pjesme, ali i da mu je soba i danas "netaknuta".

"Vjerujem da bi danas bio svjetska zvijezda, ili bar zvijezda u Europi. Uvijek sam ga zamišljao u rangu zvijezda kao što su George Michael i Freddie Mercury. I Najvažnije od svega, mislim da bi ostao iskrena i čista duša, što je oduvijek bio", kaže Slaven.

Sonja Aleksovska Nedelkovska, novinarka i Tošina prijateljica koja je napisala knjigu Ovo nije kraj, također za Novosti, progovorila je o desetljeću bez Toše. "Često na makedonskoj i balkanskoj sceni tražim muškarca poput njega. Nisam ga pronašla. Bio je jedinstven, nezamjenjiv, neponovljiv. Imao je nevjerojatnu karizmu, moć koju ste se divili. Ne pretjerujem, ali nije baš kao svi mi. Nije bio običan smrtnik. Oči su mu bile zrcalo duše", kaže Sonja. Za svoju knjigu intervjuirala je više od 80 ljudi, a predstavit će je još ove godine čitateljima u Srbiji.

Makedonska pjevačica Kaliopi kaže kako nakon tragedije u kojoj je poginuo Toše više uopće ne može uživati u listopadu. "Listopad je postao težak mjesec otkad je on zauvijek otišao. Nekad mi se sviđao listopadno narančasto-žuto zavjese, a ja sam kupala u mirisu jeseni. No, iz tog smrtonosnog 16.10. godine 2007. godinama tražim razlog za normalno disanje, tako da sve djeluje u meni i oko mene, jer je od tada, listopadski zrak postao olovna kiselina", priznala je.

Pjevačica Elena Risteska kaže kako je Toše bio njezina srodna duša. "Prijali smo jedno drugom. Uvijek smo dugo razgovarali, o svemu, čak me je zvao i iz Australije, sa svoje posljednje turneje. Pričali smo i te kobne večeri, prije njegovog odlaska u Hrvatsku, i još uvijek tvrdim da je osjećao da će se nešto loše dogoditi. Na kraju razgovora mi je rekao da ćemo se vidjeti za nekoliko dana, ali je duboko uzdahnuo kad je izgovorio: 'Ako Bog da'." 

"Nije mi to bili čudno u tom trenutku, dok se nisam probudila sljedećeg dana i saznala da je poginuo. Kad mi je majka, u nevjerici, rekla da se dogodila nesreća, ja sam znala da je istina. Od tada, više ništa nije isto, ni u našoj državi, ni na Balkanu, ni u Kruševu, ni na makedonskoj estradi." 

Pjevačica kaže i kako je obećala da će na svakom svom koncertu otpjevati bar jednu njegovu pjesmu, ali da joj je teško i čuti njegov glas. "Često zaplačem kad čujem neku njegovu pjesmu. Poslije toliko godina bol ne prolazi i mislim da nikada i neće."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.