Bila je kraljica soula i jedna od najvećih pjevačica u povijesti

Foto: Wikipedia

Žena koja će postati kraljica soula rodila se 25. ožujka 1942. u Memphisu, saveznoj državi Tennessee. Karijeru je započela u crkvenom zboru svojeg oca, svećenika Clarencea L. Franklina. Njezin specifičan stil i nevjerojatna sposobnost izražavanja brzo su je istaknuli u svijetu glazbe. Ostala je zapamćena kao jedna od najutjecajnijih američkih glazbenika 20. stoljeća.

Ključni trenutak njezine karijere dogodio se kada je potpisala ugovor s Atlantic Recordsom početkom 60-ih. Pod vodstvom producenta Jerryja Wexlera brzo se profilirala kao najpoznatiji soul glas u SAD-u. Njezin singl Respect, objavljen 1967. godine, postao je ne samo hit već i himna pokreta za građanska prava.

Pjesma je originalno napisana za Otisa Reddinga, ali na kraju je završila u njezinoj izvedbi te postala pjesma po kojoj ju se pamti. Svi njezini hitovi, uključujući Chain of Fools, Think i Natural Woman bave se temama ljubavi i ženske snage.

Treća po sveukupnom broju osvojenih Grammyja

Aretha Franklin bila je dobitnica osamnaest Grammy nagrada, a danas je treća umjetnica na svijetu po broju dobivenih Grammyja. Njezina iznimna karijera uključivala je i zapažene nastupe na velikim pozornicama diljem svijeta, kao i razne nastupe na televiziji i radiju, koji su uvelike pridonijeli njezinoj globalnoj popularnosti.

Njezina veličina nije se ogledala samo u glazbenim uspjesima. Aretha je bila poznata po svojoj predanosti društvenim i političkim pitanjima. Tijekom 60-ih i 70-ih podržavala je pokret za građanska prava te bila bliska suradnica Martina Luthera Kinga Jr.-a. U svojim pjesmama uključivala je motive pravde i borbe za ljudska prava.

1987. godine postala je prva žena koja je primljena u Rock and Roll Hall of Fame, a tijekom 90-ih i 2000-tih nastavlja nastupati i pjevati. 2009. godine nastupila je na inauguraciji američkog predsjednika Baracka Obame. Preminula je 2018. godine nakon dugotrajne borbe s rakom gušterače.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.