Legendarni Johnny Marr premijerno u Zagrebu na Yammatovu 4

Foto: Press

NA YAMMATOVO 4 Fueled by Cockta u subotu 24. studenog u zagrebačku Laubu prvi put stiže jedan od najznačajnijih britanskih glazbenika od 80-ih do danas – Johnny Marr!

Dio ulaznica moći će se osvojiti kroz program Yammat FM radija i na društvenim mrežama Cockte, dok će ograničen broj ulaznica za Yammatovo 4 biti pušten u prodaju putem sustava entrio.hr od 21.rujna.

Johnny Marr, jedan od najcjenjenijih rock gitarista Otoka svih vremena, nalazi se na svjetskoj turneji Call the Comet Tour na kojoj promovira svoj najnoviji, istoimeni studijski album.

Osim novih pjesama, zagrebačka publika uživat će i u nekim od najpoznatijih pjesama iz razdoblja grupe The Smiths, a nakon Marrovog koncerta posjetitelje će glazbenim izborom zabavljati Sms Deutsch.

Johnny Marr najpoznatiji je kao gitarist legendarne grupe The Smiths u kojoj je u razdoblju od 1982 do 1987. bio dio autorskog tandema s Morrisseyem (po mnogima, modernoj inačici glazbenog partnerstva poput onog Lennon-McCartney), no The Smiths su tek mali dio njegove bogate glazbene karijere.

Nakon što se razišao s Morrisseyem, bio je član nekoliko bendova - The Pretenders, The The, Electronic (suradnja s Bernardom Sumnerom iz New Ordera), Modest Mouse (za to razdoblje ističe da mu je bilo najbolje u životu!) i The Cribs, te kao session glazbenik svirao s Talking Headsima i Hansom Zimmerom.

U kasnim osamdesetima gostuje na albumima Bryana Ferryja, te Talking Headsa, a u periodu od 1990. - 2000. na tri albuma Pet Shop Boysa. Spomenimo još samo neke Marrove uspješne suradnje: M People, Beck, Tom Jones, Oasis, Pearl Jam, Jane Birkin, Lisa Germano i The Crowded House.

Svoj prvi samostalni album The Messenger objavio je 2013., a odmah godinu nakon uslijedio je drugi dugosvirajući album Playland. Posljednji, treći album objavio je ove godine, 15. lipnja, a zove se Call the Comet. Snimio ga je u Manchesteru, u vlastitom studiju Crazy Face.

"Call The Comet je moj vlastiti magični realizam", rekao je Marr za svoju novu ploču. "Kontekst albuma postavljen je u ne tako dalekoj budućnosti i uglavnom se bavi idejom alternativnog društva. Likovi pjesmama traže novi idealizam, iako ima i posve osobnih pjesama. Namjera je bila pružiti ljudima nešto s čim se mogu povezati", priznao je Marr.

Album “The Queen is Dead” smatra vrhuncem karijere Smithsa. U autobiografiji je svoje mjesto našla i poznata anegdota s Twitterom i britanskim premijerom Cameronom, kojemu je zabranio da kao konzervativac bude fan Smithsa, što mu je u samo dva sata priskrbilo 20 tisuća novih pratitelja na Twitteru, jedinoj društvenoj mreži koju osobno uređuje.

Zanimljiva je činjenica da je upravo Johnny Marr sređivao prve nastupe grupe Oasis, a kad je saznao da Noel Gallagher ima samo jednu gitaru zbog čega se predugo uštimava na koncertima, odlučio mu je pokloniti svoju gitaru Gibson Les Paul na kojoj je skladao pjesme Smithsa Panic i London. Marr tvrdi da je to jedini trenutak kada je on ili bilo tko drugi vidio da je Gallagher ostao bez teksta.  Nakon što je došao k sebi, Gallagher je izjavio kako je prva stvar koju je skladao na toj gitari bila Live Forever, a godinama kasnije Johnny Marr svirat će kao poseban gost na stadionskim koncertima Oasisa.

Inače, jedan je od rijetkih glazbenika koji je javno priznao da mu se ne sviđa album Thriller Michaela Jacksona.

U međuvremenu se odlučio posvetiti zdravom životu: prestao je piti i počeo je trčati maratone. Obiteljski je čovjek s dvoje, sada već odrasle djece i psom koji se zove Riff.

U gotovo 40 godina, koliko radi i djeluje, surađivao je s najboljim i najzanimljivijim umjetnicima današnjice, što mu je između ostaloga donijelo priznanje cijenjenog BBC-ja, a koji ga je 2010. proglasio četvrtim najboljim gitaristom u posljednja tri desetljeća.

Jedina osoba koja ga do sada nije pitala hoće li se Smithsi ponovo okupiti je Dalaj Lama!

Dodatno o Johnnyju Marru

Možda je najpodrobnije i najzanimljivije štivo o životu, radu i djelovanju Marra njegova prije dvije godine objavljena autobiografija Set the Boy Free, u kojoj je pokušao dati presjek svog bogatog kreativnog djelovanja i ispisati sve povijesne činjenice i anegdote kojih se mogao sjetiti.  

Knjigu je objavio tri godine nakon što je to učinio njegov nekadašnji glazbeni partner Morrissey. U njoj kronološki opisuje svoj život – od djetinjstva u postindustrijskom Manchesteru u radničkoj obitelji irskih imigranata, fazu slave sa Smithsima, te nov početak koji je uslijedio nakon prilično neočekivanog raspada benda 1987. Zanimljivo je da ga je osim glazbe zanimala i moda, pa je tako jedno vrijeme radio i u butiku, te nogomet, koji je kao desno krilo jedno vrijeme i trenirao u školskom klubu. No kako je bio jedina osoba na travnjaku koja je nosila tuš za oči, zaključio je da je ipak više na strani umjetnosti nego sporta.  

Ljubiteljima Smithsa najzanimljiviji je možda sam kraj knjige u kojem se dotaknuo rijetkih razdoblja komunikacije s Morrisseyem; jedno takvo dogodilo se u rujnu 2008., kad su se našli u jednom mirnom manchesterskom pubu. Njihov sastanak pobudio je zanimanje i čuđenje čak i samog konobara u smjeni. Bio je to ujedno i jedini put da su razmatrali mogućnost ponovnog okupljanja Smithsa, no komunikacija je trajala samo nekoliko dana, a onda se opet ugasila. Nakon bezuspješnog mirenja i obnavljanja veze iz koje su "radi nepomirljivih razloga" izašli, Marr je potpuno flegmatično zaključio da su stvari ponovo onakve kakve su uvijek bile i kako je uvijek očekivao da će biti.

Osim u knjizi, Johnny Marr je prije dvije godine o razlazu sa Smithsima iskreno progovorio i za Guardian, okrivivši za njega pritisak koji je imao zbog očekivanja da upravo on menadžerira bend, nakon niza otpuštenih profesionalnih rock menadžera.

"To je uništilo bend. Do današnjeg dana nisam upoznao nikoga tko misli da bi veliki rock bend mogao menadžerirati 23-godišnji gitarist", rekao je Marr, priznavši kako se prihvatio toga zadatka jer su bili bend koji nije bilo lako menadžerirati.

"Kad god bismo otpuštali kojeg menadžera, uvijek sam se ja morao time pozabaviti. Kad smo došli pred kraj vijeka benda, moj mi je partner rekao da ne želi raditi više s tadašnjim menadžerom i da želi da se stvari vrate na staro. Nisam bio spreman za to i bend je postao neodrživ, nismo više imali kamo", prisjetio se Marr.

Na pitanje je li bio prisiljen otići iz benda, Marr je odgovorio potvrdno, otkrivši da je osjećao kao da ga se testira pa je njegova uloga u bendu postala neodrživa, kao u svakom prekidu veze.

Dok su bili zajedno u bendu, Morrisseyu je prepustio da se bavi medijima jer je vidio da mu to odlično ide, a on je vukao konce iz pozadine, no priznaje da mu je ponekad smetalo medijsko (pre)naglašavanje Mozove erudicije i rječitosti.

U knjizi je otkrio i kako je postao vegetarijanac iz solidarnosti sa suprugom Angie i s Mozom, no nije se, kaže, puno žrtvovao, "budući da mu se prehrana ionako sastojala od čokolade, gaziranih sokova, kave i nikotina".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.