Larisa Lipovac Navojec otkrila na kojem otoku ljetuje: "To je moj raj"

Foto: Luka Smuk

PLES je u životu poznate hrvatske koreografkinje i plesačice Larise Lipovac Navojec prisutan već 40-ak godina, a plesni projekti samo se nižu. Često ističe kako je presretna što joj je život podario baš ovaj posao, a mi smo odlučili provjeriti može li ova talentirana plesna umjetnica uopće zamisliti svoj život bez plesnih treninga.

Larisa Lipovac Navojec u razgovoru nam je otkrila i što je sve bilo potrebno za uspjeh Plesnog Centra TALA čija je suosnivačica i direktorica, ali i kakvi su joj dojmovi po završetku plesnog showa Ples sa zvijezdama u kojem je bila članica žirija. Što nam je još otkrila o sebi, donosimo u nastavku.

O bogatoj karijeri i ljubavi prema plesu

Larisa pleše već 40-ak godina i tijekom cijelog tog perioda kroz razne projekte širi ljubav prema plesu pa smo je pitali može li uopće zamisliti svoj život bez plesnog treninga.

"Ušla sam u dvoranu sa samo 4 i pol godine. Kad netko kaže 40 godina, nekako se zamislite, to je stvarno puno vremena, puno truda, znoja, napora, ali presretna sam što mi je život podario baš ovaj posao. Da, tu sam da širim ljubav prema plesu jer živim ples cijeli svoj život i iskreno smatram da ples obogaćuje čovjeka, ispunjava, čini ga sretnijim. Trenutno ne mogu zamisliti da u mom životu nema plesa. Radim punom parom, treniram svaki dan. Dok živim, mislim da ću plesati", iskrena je naša sugovornica.

Iza Larise su brojni nastupi i priznanja, a mi smo je zamolili da nam otkrije što smatra najvećim pothvatom u karijeri te na što je najponosnija.

"Svi su koraci, nastupi, uspjesi i neuspjesi u karijeri jednako važni. To te gradi, uz njih rasteš. Da bi opstao na plesnom tržištu, moraš se razvijati u različitim smjerovima. Ja sam izvođačica, pedagoginja, koreografkinja, producentica, poduzetnica u kulturi, razvila sam puno vještina kroz ples. Svaka od njih je uspjeh. Najveća je možda ipak moja umjetnička organizacija Plesni centar TALA unutar koje godinama educiramo plesače, produciramo umjetničke projekte, stvaramo uvjete za kulturu i njezin razvoj. Nedavno smo otvorili novi Prostor za ples, umjetnost i zabavu – TALA PLE(j)S. Na to sam jako ponosna."

Foto: Luka Smuk

Plesni centar TALA nedavno je proslavio 20. rođendan

Larisa je suosnivačica i direktorica Plesnog Centra TALA koji uspješno djeluje već 20 godina. Pitali smo je kako se odlučila uopće osnovati plesni centar te koja je tajna njegovog uspješnog djelovanja već dugi niz godina.

"Ja sam uvijek voljela raditi na promjenama, unaprjeđivati stvari. Nakon što sam diplomirala u New Yorku osjetila sam da sam svoj dio tamo odradila. Nisam željela sve što sam naučila, sve svoje talente uložiti u inozemnu karijeru. Srce me vuklo u Hrvatsku. Tu sam željela ostaviti trag, napraviti promjenu. Od 2000. kada smo registrirali PC TALA trebalo je raditi na sto kolosijeka, ali mogu reći da se isplatilo. Moja TALA je stvarno primjer uspješne neprofitne organizacije, koja kroz kulturu i djelovanje odgaja, unaprjeđuje, pomaže, mijenja i stvara bolje društvo", kaže Larisa te još jednom dodaje kako su nedavno otvorili i novi Prostor za ples, umjetnost i zabavu – TALA PLE(j)S koji je inspiriran upravo njenim životom u New Yorku i Berlinu.

"Tamo postoje mnogi takvi prostori koji se adaptiraju i namjenjuju za kulturne sadržaje. Sada se taj dugogodišnji san o multifunkcionalnom prostoru i inkubatoru izvedbeno-scenskih umjetnosti koji djeci, mladima, umjetnicima i njihovim organizacijama te široj društvenoj zajednici pruža podršku u razvijanju kreativnog i umjetničkog potencijala te kapaciteta, napokon ostvario", zaključuje Larisa.

Ova talentirana hrvatska koreografkinja i plesačica ističe i kako godišnje kroz edukaciju ili suradnje na projektima kroz centar prođe oko 500 plesača te kako je izuzetno ponosna na sve koje su dotakli i koji rade s njima.

"Rad s djecom je zahtjevan, ali mi je i blagoslov i poticaj jer znam da radim nešto važno, pozitivno i da doprinosim stvaranju zdravijeg društva. To je očito moja misija, i kroz rad s djecom i mladima, i kroz TALU i stvaranje prostora i uvjeta za rad, udomljavanje umjetnika, podržavanje i stvaranje prostora za umjetničko djelovanje", iskrena je Larisa.

O sudjelovanju u popularnom showu Ples sa Zvijezdama i Dori

Nedavno je završilo emitiranje popularnog showa Ples sa zvijezdama u kojem je Larisa bila članica žirija pa je podijelila s nama i svoje dojmove o emisiji. 

"Bilo mi je jako lijepo sudjelovati u ovom projektu, ali bilo je i dosta zahtjevno. Velika je odgovornost sjediti u žiriju, izreći svoje mišljenje, dati kritiku. Pokušala sam biti konstruktivna i naći u svakoj izvedbi pozitivne stvari na kojima se dalje mogu izgrađivati i napredovati."

Pitali smo je i primjećuje li povećani interes ljudi za bavljenje plesom nakon ovakvih showova. "Sigurno smo mnogima pokazali da ples može tijelo i disciplinirati, izgraditi ga, da uči suradnji, spaja ljude, da može koristiti i kao ispušni ventil i da se sigurno nakon plesa bolje osjećaš u svojoj koži. Mislim da su se mnogi uputili u plesne dvorane", ponosno zaključuje.

Nije tajna ni da Larisa na Dori sudjeluje cijelu svoju umjetničku karijeru i kao plesačica i kao koreografkinja i kao redateljica. Zanimalo nas je koliko voli koreografirati televizijske nastupe i koliko općenito smatra Eurosong i Doru dobrom platformom za promociju plesa.

"Radila sam na različitim formatima Dore s Jelenom Rozgom, Ninom Badrić, Jacquesom Houdekom, Lukom Nižetićem, Klapom Cambi, Filipom Rudanom… bilo ih je stvarno jakoooo puno. Dora je sigurno prostor za ples, promociju i spektakl, ali čini mi se da bi se na hrvatskom izboru trebalo više uložiti u produkciju. Kada usporedimo Eurosong i Doru, vidi se velika razlika u svim segmentima. Za spektakl te veličine treba uložiti puno više novca i možda hodati u korak s trendovima i kreativnim idejama", iskrena je naša sugovornica.

Foto: Luka Smuk

O multitaskingu, putovanjima i automobilima

S obzirom na to da sudjeluje u brojnim plesnim projektima, uz vođenje vlastitog plesnog centra, zanimalo nas je smatra li se radoholičarkom i kako to sve stiže.

"Da, priznajem, radoholičarka sam. Mogu puno raditi i to više stvari odjednom. Volim raditi, stalno jurim, krećem se puno. Nekada se i sama sebi čudim kako stignem sve. Bez auta je to nezamislivo. Olakšava mi organizaciju života i poslova. Važno mi je da je auto uredno servisiran, da je opran, čist i mirisan. Istina je da stvarno obavljam sa svojim autom sve, od privatnih putovanja, izleta, do odlaska na poslovne sastanke, putujemo na turneje i izvedbe predstava, moj auto je doslovno moj pokretni ured", zaključuje Larisa.

Budući da naglašava da je osobni automobil važna stavka u njenom životu i da nam stiže ljetni odmor, zanimalo nas je na koje je putovanje otišla svojim prvim automobilom. "Moj prvi auto bio je Seat Ibiza. Bila sam jako ponosna kada sam digla kredit i kupila ga. Svugdje sam išla s njim. Prvo putovanje bilo je u Dubrovnik. Obožavam putovati autom i to sporednim cestama. Uživati u krajoliku, mirisima, zaustaviti auto, prošetati pa opet sjesti u njega i nastaviti voziti, pojesti nešto usput u nekom restoranu… Auto mi je nadraže prijevozno sredstvo", ističe Larisa te dodaje:

"Mislim da sam jako dobra vozačica. Pokretna, svjesna, pažljiva. Volim voziti i dobro se osjećam u sjedalu. Nikada nisam imala problema s vožnjom ili parkiranjem. Položila sam vozački iz prve."

Larisa ne krije da joj je bitno da je njen automobil osiguran, a već godinama uzima kasko osiguranje tvrtke Croatia osiguranje. Objašnjava i zašto.

"Tamo dobijem sve na jednom mjestu. Brzi su, ugodni, nude mi različite police za sve segmente života koji su mi potrebni. Moj život, automobil i ja smo sigurni u njihovim rukama. A to je jako važno. Kao najveću prednost kasko osiguranja u Croatia osiguranju definitivno mogu izdvojiti brzinu, dostupnost i stručnost agenata, ali i brzu i sigurnu isplatu šteta", iskrena je Larisa.

Ne krije ni da jedva čeka krenuti na novo putovanje. "Moja najdraža destinacija je Vis i jedva čekam da sjednem u svoj auto, otvorim prozore i krenem na godišnji, da odem u svoj raj", rekla nam je za kraj.

Sadržaj donose Index i Croatia osiguranje u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.