Izgubljeni između polja i faksa: Izazovi mladih iz ruralnih područja

Dok neki maštaju o odlasku na fakultet kao o bijegu u slobodu i neograničene zabave, mladi iz ruralnih područja često stoje pred skupom izazova koji se ne tiču samo odabira prave pidžame za predavanja.

 

Wi-Fi, gdje si? – Izazov digitalne pustinje

"Kod kuće mi je brzina interneta kao da šaljem poruku golubom poštarom," žali se Martina (19) iz sela nedaleko od Knina. Dok se njezini vršnjaci iz gradova žale na brzinu Wi-Fi-a koja nije dovoljna za gledanje serija u HD-u, Martina se raduje svakom slovu koje uspije poslati mailom. Digitalni jaz je prvi veliki zid s kojim se mladi iz ruralnih područja susreću na putu prema akademskoj budućnosti.

 

Autobus do civilizacije – Putovanje koje traje vječno

Za one koji dolaze iz mjesta gdje javni prijevoz dolazi rjeđe nego Božić, svakodnevno putovanje do fakulteta može se pretvoriti u odiseju. "Autobus mi ide u 5 ujutro, a vraćam se oko 10 navečer. Toliko o studentskom životu," priča Ivan (20), koji svakodnevno putuje tri sata u jednom smjeru.

 

Kultura šoka – Kad selo upozna grad

Nije samo putovanje ono što mlade iz ruralnih područja stavlja na kušnju. Dolazak u veliki grad donosi i kulturološki šok. "Prvi put kad sam došao u Zagreb, mislio sam da su ljudi oko mene vanzemaljci," kaže Ana (18), dok se prisjeća svog prvog susreta s gradskom gužvom.

 

Financijska gimnastika – Žongliranje između troškova

Za mnoge mlade, odlazak na fakultet znači i suočavanje s financijskom neovisnošću – koja često izgleda više kao financijski kaos. "Između stanarine, prijevoza i knjiga, ponekad se pitam trebam li samo postati pastir," šali se Marko (21), dok izračunava koliko još može jesti ovaj mjesec.

 

Pronalaženje svoje 'ekipe' – Izazov prihvaćanja

Pronalaženje prijatelja i svoje društvene niše može biti izazovno za svakog studenta, ali posebno za one koji dolaze iz malih zajednica. "U mom selu svi se znaju, ovdje sam samo još jedan broj," objašnjava Marija (19), koja se još uvijek prilagođava anonimnosti velikog grada.

 

Most preko digitalnog i kulturnog jaza

Iako su izazovi s kojima se mladi iz ruralnih područja suočavaju brojni, mnogi od njih pronalaze načine da prevladaju prepreke i iskoriste svoje jedinstvene perspektive. Integracija digitalnih alata u obrazovanje, poboljšanje infrastrukture i jačanje podrške za studente iz udaljenih područja samo su neki od koraka koji mogu pomoći u izgradnji mosta preko jaza koji trenutno postoji.

 

Dakle, dragi studenti iz ruralnih krajeva, neka vas izazovi ne obeshrabre. Vaše putovanje možda nije lagano, ali svakako je vrijedno svake pređene kilometra.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.