Život s vlagom i plijesni u domu nije zdrav, evo kako ih se riješiti

Foto: Shutterstock

MOGU se udahnuti, dotaknuti ili unijeti na hrani. Štetni mikrotoksini koje ispuštaju neke vrste plijesni narušavaju ljudsko zdravlje, a na njihov razvoj utječe visoka vlažnost zraka u domu. 

Zrak u domu mora biti vlažan, ali ne previše. Smatra se da je optimalno od 40 do 60 posto, a u kupaonici do 70. Ako taj postotak padne ispod toga, javit će se iritacije u dišnom sustavu, pogoršat će se simptomi astme, a moguća je i prehlada. S druge strane, visoka vlažnost, iznad 60 posto, pogodna je za razvoj toksičnih plijesni na unutarnjim površinama. 

Dugotrajna izloženost negativno utječe na zdravlje ljudi. Među rizičnim skupinama su osobe s kožnim problemima poput atopijskog dermatitisa, osobe s respiratornim tegobama kao što su alergije i astma te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih na kemoterapiji. Bez obzira na zdravstveno stanje, plijesan loše utječe na bebe i djecu te starije ljude.

Većina ljudi ne reagira na izloženost umjerenim količinama plijesni. No osobe u rizičnoj skupini, što je 6-10 posto opće populacije i 15-50 posto osoba koje su genetski sklone razvoju alergija, alergično je na plijesni, navodi američki Nacionalni centar za zdravo stanovanje (National Center for Healthy Housing). Najčešći simptomi su curenje nosa, iritacija očiju, kašalj te pogoršanje astme.

Dugotrajna izloženost može izazvati gljivične infekcije dišnih puteva (kod osoba koje imaju astmu), kronični opstruktivni bronhitis, tuberkulozu, sarkoidozu (kod imunokompromitiranih pacijenata), pneumonitis te glavobolje. Rješenje je često prozračivanje ili ugradnja ventilacijskih sustava.

Foto: Shutterstock

Što su plijesni i kako se nastanjuju u našim domovima?

Plijesni su u stvari sićušni živi organizmi slični gljivama i kvascima. Najčešće su zelene, sive, crne ili smeđe boje. U prirodi mogu biti vrlo korisne jer pomažu u razgradnji mrtvih organskih tvari. Iz jedne vrste, prije gotovo 100 godina izoliran je penicilin, prvi antibiotik uveden u liječenje. Druge vrste korisne su u proizvodnji sira kao što je rokfor. Međutim, mnogobrojnije su vrste koje štete ljudskom zdravlju.

U svom životnom ciklusu proizvode mikrotoksine koji uzrokuju zdravstvene probleme kada se udišu, apsorbiraju kroz kožu ili unose oralno. Ne mogu preživjeti bez vlage i hrane, a pogoduje im i toplina. Hranu u domu nalaze u različitim materijalima kao što su izolacija, tapete, lijepila i prašina, piše NCHH. Nekvalitetna gradnja ili nedovoljno prozračivanje doma, glavni su preduvjeti za nakupljanje prekomjerne količine vlage i porast njene zastupljenosti u zraku.

Kako se riješiti plijesni?

Količina vlage u zraku najbolje se regulira pravilnim i redovitim prozračivanjem doma. To znači da bi svakih dva sata prozore trebalo širom otvoriti i pustiti svježi zrak na nekoliko minuta. U stvarnosti je to često nemoguće, a u jesenskim i zimskim mjesecima i nepoželjno. Jednim provjetravanjem gubi se više topline nego radom ventilacijskog sustava u 24 sata.

Osim toga, jesen često donosi mnogo vlažnih dana pa je otvaranje prozora kontraproduktivno. U takvim uvjetima problem vlage dolazi do izražaja te je vjerojatnost za stvaranje štetnih plijesni povećana.

Foto: Shutterstock

Ventilacijski sustavi osiguravaju 24-satni dotok svježeg zraka u prostoriju. Istovremeno odvode potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovode svježi, filtrirani zrak u dom. Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojava grinja, a onemogućuje stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U toj zadaći iznimno su efikasni Lunos ventilacijski sustavi.

Modernog su dizajna i jednostavni za instalaciju. Prilagođeni su za korištenje u svim prostorijama i vrlo tihi u svome radu. Istovremeno održavaju zrak u domu toplim, svježim i s optimalnom količinom vlage kako se ne bi stvorile nepoželjne posljedice kao što su ustajali zrak i plijesni. Sadrže antialergijske filtere koji sprječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana.

Kako funkcionira Lunos ventilacijski sustav?

To je decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija i uklanja suvišnu vlagu.

Temperatura i postotak vlage očitavaju se senzorima koji pomažu u regulaciji. To znači da sustav automatski održava optimalnu razinu vlage te CO2 i tako omogućuje kvalitetniji, svjež zrak za život.

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove - u starogradnje, novogradnje ili u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje. Trenutno je u tijeku posebna ponuda s 20 posto popusta na sve Lunos proizvode koja traje do 15. listopada. 

Unatoč nepovoljnim faktorima, kao što su loša gradnja i nadolazeća jesen koja često nosi vlažno, kišno vrijeme, stvaranje prekomjerne vlage i plijesni može se obuzdati. Važno je samo djelovati na vrijeme.  

Sadržaj donose Index i Lunos Hrvatska u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.