Hrvatski balonaši stigli iz Dubaija: "Ono što su nam priredili nitko od nas nije mogao očekivati"

Foto: Balon klub Zagreb

HRVATSKI balonaši i padobranci su od 30. studenog do 13. prosinca u Dubaiju branili boje Hrvatske među više od tisuću sportaša iz 54 zemlje, koji su sudjelovali na Svjetskim zračnim igrama. U balonu s motivom Zagreba bili su Igor Mikloušić, Bojan Kugler, Ivan Cvirn, Marija Petrić Mikloušić i Iva Šulentić iz Balon kluba Zagreb, a vođa hrvatske delegacije bio je Dragan "Tom Balon" Mikloušić, hrvatska balonaška legenda. S natjecanja na koje se dolazi isključivo na poziv naša ekipa upravo se vratila, a s Indexom su podijelili svoje dojmove.

"Iza sebe imamo dugu tradiciju natjecanja, tata Tom je sudjelovao u prvim Zračnim igrama, meni su ovo druge, mama Marija vrhunski je pilot na svjetskoj razini i natječe se na europskim i svjetskim prvenstvima za žene, kao i na ostalim velikim svjetskim natjecanjima, tako da sam ja maltene odrastao na balonaškim natjecanjima ove razine – prvo kao posada starcima, a od 2006. i kao pilot, ali ono što su za nas priredili u Dubaiju nitko od nas balonaša nije mogao očekivati", rekao nam je Igor Miklošić.

Dodaje da su natjecanja na WAG-u uvijek bila zahtjevna jer je konkurencija bez premca, ali ove godine natjecanje je zasjenila organizacija i povrh svega sam Dubai.

Posted by Paul Henry Carail on 10. prosinca 2015

"Polijetalo se sa Skydive Dubai centra, poluotoka izgrađenog samo za zračne sportove, i letjelo iznad Arabskog zaljeva, preko velike pješčane Palme, Burj Al Araba, nebodera oko Dubai Marine i preko kraljevskih palača, a slijetalo se u pustinji okruženo devama i antilopama. Jedan dan smo poletjeli i duboko u pustinji gdje smo letjeli nad nepreglednim pješčanim dinama, a baloni su zatvorili WAG možda najspektakularnijim letom svih vremena kad se polijetalo s The World otoka, letjelo preko Palme i slijetalo na platou Skydive Dubaija pred tisućama gledatelja na tribinama. Ma nešto preludo", opisuje nam Igor.

Dodaje da nitko od iskusnijih pilota to još nije vidio, a neke od fotografija koje su zabilježili naši balonaši možete vidjeti na njihovom Twitteru, Facebooku i Instagramu.

"I sam princ, zaljubljenik u zračne sportove koji je potaknuo organizaciju ovog eventa, zaljubio se u balone tako da se nadam da će nas Dubai još koji puta vidjeti", ističe Igor.

Ono što je specifično za zračne igre jest da se svi zračni sportovi nalaze na jednom mjestu, od padobranaca, preko paraglajdera, jedriličara i motornih zmajeva do helikoptera i akrobatskih avionskih utrka poput one koju gledamo u Rovinju.

"Na ovim zračnim igrama se zaista nije štedjelo, osim što su dopremili letjelice iz svih krajeva svijeta i ugostili preko 1500 sportaša brinuli su se da nam zaista ništa ne nedostaje. Ceremonija otvorenja bila je produkcijom dostojna Olimpijskih igara. Fenomenalna režija, savršena scena i rasvjeta, vrhunski plesači i akrobati, hologramske projekcije i 3D animacije proveli su gledatelje kroz povijest ovog pustinjskog naroda, dočarali njihovu ljubav prema avanturi i tradiciju zajedništva koja je temelj samih Emirata. Pokazali su kako se sve te vrijednosti spajaju na ovim Olimpijskim igrama zračnih sportova, jer na njima najhrabriji avanturisti istovremeno odmjeravaju snage te pokazuju neizmjerno poštovanje jedni prema drugima, ali i prema nebu, koje je njihova arena", opisuje.

Na otvaranju, ali i ostalim danima natjecanja, bili su i Sheik Mohammed bin Rashid al Maktoum i njegov sin prijestolonasljednik te je bilo očito da se na ovim Igrama neće štedjeti ni na čemu.

"Uz to, baloni na vrući zrak, među kojima i balon grada Zagreba, pred tisućama gledatelja i kamerama medija iz cijeloga svijeta otvorili su ovo događanje kada su 2. prosinca 44 balona preletjela Dubai u znak proslave 44. godišnjice Emirata. Već se tada dalo naslutiti da će ovaj događaj za balonaše biti uistinu nešto posebno", dodaje Igor.

Hrvatske ekipe prošle su prilično dobro. Hrvatska padobranska reprezentacija nastupila je u disciplini skok na cilj i ostvarila šesto i 20. mjesto pojedinačno od 99 pojedinaca te 12. mjesto ekipno od 20 ekipa.

"Mi smo završili na 24. mjestu od 70 sportaša, ali i s jednim osvojenom utrkom. To je dosta velik uspjeh za nas zbog toga što je balonaštvo u nas još uvijek mali sport, budžeti potrebni za nabavku opreme, treninge i odlaske na putovanja ogromni su i jednostavno su iznad onoga što si možemo priuštiti iako radimo, trudimo se i izdvajamo vlastita sredstva kako bi ostali u tom sportu, kako bi ga promovirali i kako bi bili u svjetskom vrhu. Drago nam je kad nas netko prepozna i kad prepozna da svaki takav odlazak na natjecanja, svaki let našeg Zagi balona je ujedno i ogromna promocija našeg grada i naše države. Ne moram ni pričati kako ljudi reagiraju kad naš Zagi sa svojim licitarskim srcima sleti negdje. Zvijezda je gdje god se pojavi", ističe naš sugovornik.

Kao najspektakularniji let ističe onaj preko Dubaija drugog dana treninga.

"Poletjeli smo tik u cik zore, svih 70 balona gotovo u isti tren s platoa Skydive Dubaija i vjetar nas je nosio na more. Nakon 20 minuta leta tek par centimetara nad vodom i nakon što smo malo smočili noge u moru (takozvani splash and dash) popeli smo se na 300 metara i pred nama se otvorio najspektakularniji pogled. Nerealan prizor poluotoka Palme, u daljini Burj Khalifa i Burj al Arab i kako je vjetar okrenuo prema obali ispod nas su na svega par desetaka metara počeli prolaziti neboderi u okolici Dubai Marine. Let smo završili u pustinji, okruženi antilopama. Ma, nerealno", opisuje nam Mikloušić, koji je, kako kaže druga generacija balonaša.

"Ono što je super je da se sad i svijetu vrhunskog balonaštva javlja puno mojih vršnjaka. Sport se pomlađuje jer druge generacije stasaju i preuzimaju. Ali isto tako, nije rijetkost da se roditelji i djeca natječu rame uz rame, a kako se moji roditelji još natječu i izvrsno se drže, nadam se da ćemo skupa poletjeti i na nekom od nadolazećem prvenstvu. Baloni su mi od djetinjstva bili ne zanimljivi, nego dio svakodnevice. Nisam znao za svijet bez balona, a ne mogu ga zamisliti ni danas. Kako se moja Iva također zaljubila u sport, na sreću niti ne moram", našalio se.

Dodaje da na sreću nije imao opasnih letova te da je uz oprez, savjesno održavanje opreme i dobru procjenu vremena balonaštvo najsigurniji sport na svijetu. Žao mu je što nema više prilike za razmjenu iskustava s balonašima iz drugih zemalja.

"Balonaši koje susrećemo na ovakvim natjecanjima provode puno vremena odlazeći od natjecanja dio natjecanja, nešto poput skijaša. Nažalost, zbog ograničenja u sredstvima ne možemo biti svugdje gdje bi željeli i zbog toga i rezultati pate. Idući cilj nam je Europsko prvenstvo za žene u Latviji i Svjetsko prvenstvo i Japanu 2016. Držimo fige da ćemo pronaći sponzore i sredstva i da će se boje Zagreba nadviti i nad tim zemljama", zaključuje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.