Glasnije od tuge: Zašto je tvoja omiljena pjesma možda najbolji psihijatar?

Znaš onaj osjećaj kada začuješ svoju omiljenu pjesmu i jednostavno ne možeš odoljeti ne pokrenuti se? Pa, ispostavilo se da ne samo da se dobro zabavljaš nego time sebi pružaš i malo terapije. Naime, dobra playlista je kao dobar san - oboje su kao terapeutski pomagači.

Glazba - neopjevana junakinja mentalnog zdravlja

Grupa znanstvenika (McCrary JM, Altenmüller E, Kretschmer C, i Scholz DS, ako te zanimaju imena) odlučila je istražiti kako glazba, od aktivnih jam sessiona do pasivnog klimanja glavom, utječe na naše mentalno blagostanje. Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open otkrila je da bi glazba mogla biti neopjevana junakinja mentalnog zdravlja.

Ovi istraživači nisu se samo usredotočili na uobičajene glazbene terapije. Pogledali su sve, od organiziranih zborova do onih samotnih trenutaka sa slušalicama u ušima, izgubljenih u omiljenom albumu. Zaključak? Svi koji su redovito bili izloženi glazbi pokazali su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju i općem zadovoljstvu životom.

Najbolji dio? Glazba je jedan od najpristupačnijih oblika terapije. U tvom je automobilu, na tvom telefonu i, budimo iskreni, konstantno ti je u glavi. Ovi istraživači sugeriraju da bi usklađivanje s dobrom pjesmom moglo biti pravi pomoćnik redovitim tretmanima mentalnog zdravlja.

Glazba te čuva

Oduvijek smo znali da glazba nije samo pozadinska buka. To je vremenski stroj koji nas vraća našoj prvoj ljubavi, podizač raspoloženja kada nas život obeshrabri, i pokretač zabave kada smo spremni za opuštanje. Ali sada, zahvaljujući ovoj studiji, imamo znanstvene dokaze koji potvrđuju da je glazba legitimno sredstvo za mentalno blagostanje.

Naravno, ne tvrde da dobar jam session može zamijeniti stručnjaka za mentalno zdravlje, ali sigurno može pomoći. Bilo da podiže naš duh, rješava stres ili ublažava simptome anksioznosti i depresije, glazba ima mnogo više za ponuditi od zaraznog refrena.

Stoga, sljedeći put kada pritisneš play na svojoj omiljenoj pjesmi, zapamti da se ne gubiš samo u ritmu nego i da poboljšavaš svoje mentalno zdravlje. U ovom ludom, izmiješanom svijetu koji je često glasniji od naše vlastite tuge, tvoja omiljena playlista mogla bi biti najcool, najkorisniji psihijatar kojeg nikada nisi morao platiti.

Dok ritam nastavlja i nastavljamo kopati kako glazba utječe na naše živote, jasno je da smo tek zagrebali površinu. Svaki ritam, svaki stih, svaki trenutak klimanja glavom i tapkanja nogom nije samo dobra zabava; to je korak prema sretnijem, zdravijem tebi. Dakle, pojačaj glasnoću i pusti glazbi da liječi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.