Fantastičan uspjeh na drugoj vrsti Olimpijade: U Hrvatsku stižu još 4 olimpijske medalje

Foto: Press

NA 13. SVJETSKOJ geografskoj olimpijadi održanoj od 16. do 22. kolovoza 2016. u Beijingu, NR Kina, svaki je član hrvatskog olimpijskog tima osvojio brončanu medalju. Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Luka Banović (Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci), Petar Suman (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Juraj Vladika (V. gimnazija, Zagreb) i David Zima (Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku). Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na Državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine, a na olimpijadu su ih vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva te dr. sc. Marin Cvitanović, tajnik Hrvatskog geografskog društva.

Na ovogodišnjoj olimpijadi u Beijingu sudjelovali su učenici iz 45 reprezentacija sa svih kontinenata. Naši su učenici osvojili medalje na svih šest međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. do ove godine. Ukupno su osvojili 19 medalja, od toga 6 zlatnih, 5 srebrnih i 8 brončanih medalja.

Natjecateljski dio bio je podijeljen u tri dijela: pismeni, multimedijalni i terenski ispit. Pismeni ispit i terenski ispit donose svaki po 40 posto, a multimedijalni ispit 20 posto ukupnih bodova. Pismenim ispitom, koji se sastojao od problemski postavljenih pitanja iz šest različitih tematskih cjelina, provjeravaju se vještine analiziranja prostornih pojava i procesa, uočavanja uzročno-posljedičnih veza i obrazaca te samostalnog zaključivanja.

Terenski ispit sastojao se od više segmenata, a trajao je dva dana. Učenici su prezentirali svoje kartografske vještine (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte), sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema te grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica). Multimedijalni ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć fotografija, tematskih karata, satelitskih snimaka, dijagrama i slično. Natjecanje je trajalo puna četiri dana. Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

Zbog razlika u konceptu međunarodnog u odnosu na nacionalno natjecanje kao i zastarjelosti nastavnoga programa geografije u gimnazijama u Republici Hrvatskoj, za uspješno sudjelovanje na svjetskoj olimpijadi bilo je nužno realizirati višednevne pripreme. Pripreme obuhvaćaju utvrđivanje stručnih znanja, razvoj novih geografskih vještina (kartiranje prostornih sadržaja, izrada segmenata prostornih planova), odabir istraživačke teme, istraživanje i prezentaciju rezultata istraživanja na posteru, kao i pripremanje programa za predstavljanje Republike Hrvatske na interkulturalnoj večeri. Učenike je pripremao tim stručnjaka sa Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji su i članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva.

"Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, sponzorima i donatorima za dodijeljena financijska sredstva. Vjerujemo da su naši mladi geografi i njihovi voditelji opravdali svaku uloženu kunu i dokazali konkurentnost u geografskim znanjima i vještinama na svjetskoj razini. U njihove je rezultate utkan višegodišnji samostalni rad, podrška obitelji, kontinuirani rad u redovitoj i dodatnoj nastavi njihovih učitelja i nastavnika te rad članova Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva usmjeren na niz projekata s mladima, među kojima nacionalno natjecanje i pripreme za međunarodna natjecanja imaju posebnu važnost", stoji između ostalog u dopisu PMF-a medijima.

Naš tim s olimpijade se vraća u nedjelju, 28. kolovoza, a u zračnu luku Zagreb dolaze u 18:10 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.