Mislite da ste vidjeli sve u Zagrebu i okolici? Provjerite naš popis

Foto: J. Duval

TRAŽITE li prijedloge kamo biste mogli pobjeći i predahnuti od ovih ljetnih vrućina te uživati u zelenilu, na pravom ste mjestu. Zašto ne biste već ovog vikenda istraživali zanimljiva mjesta u Zagrebu i okolici koja kriju bogatu tradiciju i povijest, odličnu gastronomsku ponudu, ali i puno prirodnih bogatstava. Imamo nekoliko prijedloga što biste mogli posjetiti i raditi na otvorenom. Pa krenimo redom.

Drugo lice grada

Zagreb je grad koji živi na otvorenom što i ne čudi budući da se u gradu nalaze brojni parkovi koji su prave oaze zelenila i mira u kojima brojni posjetitelji mogu uživati i predahnuti od ljetnih vrućina. Jedan od njih je i park Maksimir. Osim šuma, u parku uživati možete i u livadama, jezerima i potocima koji su dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Da je ovaj park pravo bogatstvo grada, prepoznali su brojni Zagrepčani koji vikende i slobodno vrijeme rado provode ovdje. Romantičnom ugođaju u parku pridonose i brojni paviljoni, ljetnikovci i skulpture.

Foto: J. Duval

U preko 200 godina starom parku Maksimir nalazi se i Zoološki vrt grada Zagreba. Ljeto je idealno vrijeme da vašim mališanima uljepšate vikend i odvedete ih u razgledavanje preko 350 vrsta životinja s gotovo svih kontinenata. Ulaznice možete kupiti na blagajni Zoološkog vrta svaki dan između devet sati ujutro i pola sedam navečer. Budući da se radi o atrakciji koju redovno posjećuje veći broj ljudi, podsjećamo na propisane epidemiološke mjere i pridržavanje razmaka uslijed razgledavanja.

Dobar izbor za bijeg od gradske vreve je i Botanički vrt u kojem raste desetak tisuća biljnih vrsta iz Hrvatske i cijelog svijeta. Ono što oduševljava sve posjetitelje je perivoj - arboretum koji je napravljen u stilu engleskog perivoja. 

Foto: M. Vrdoljak

Mjesta koja preporučuju lokalci

Želite li se u potpunosti opustiti i udaljiti od gradskog asfalta, Zagrepčani će vam često preporučiti Savski nasip. Ovdje se možete rekreirati, prošetati ili jednostavno sjesti i odmoriti. Uz rijeku Savu možete pripremiti i piknik. Ponesite dekicu i uživajte u pogledu i miru.

Skriveni biser Zagreba definitivno su jezera Savica. Ova netaknuta priroda usred Zagreba pravi je raj, a 12 jezera Savice jednostavno moramo staviti na naš popis lokacija koje morate obići. Dio čari ovog mjesta je i to što malo ljudi zna da ova oaza zelenila uopće postoji pa ćete tamo najčešće sresti ribiče i nekolicinu posjetitelja.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jezera su dom brojnih životinjskih vrsta, a posebnu zaštitu uživaju ptice. Zbog toga je postavljena ornitološka postaja u kojoj se redovito održavaju radionice o promatranju i proučavanju ptica.

U gradu Zagrebu možete sudjelovati na vođenim birdwatching turama i radionicama koje po najavi i u skladu sa sezonom organiziraju udruga Hrvatsko društvo za istraživanje i zaštitu divljih životinja i udruga Biom. Ptičjih vrsta u Zagrebu ima puno više nego što ste to možda mislili. Spomenimo samo neke od njih - pčelaricu, vodomara, češljugara, zebicu, veliku ušaru, crnu rodu, a u Maksimiru se nalazi i jedna od najvećih populacija crvenoglavog djetlića u svjetskim razmjerima.

Slikovita regija koju morate posjetiti

Turopolje je manja hrvatska regija koju ako posjetite nećete ostati razočarani. Ovaj kraj bogat je kulturno-povijesnim spomenicima i narodnom baštinom, a očuvana priroda oduzima dah. U srcu Turopolja nalazi se grad Velika Gorica okružen predivnim šumama i rijekama Odrom, Kupom i Savom. Velika Gorica te cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica idealno je za biciklizam zbog velike mreže pješačko-biciklističkih staza stoga ova područje stavljamo na naš popis kao idealnu lokaciju za malo aktivniji odmor.

Na ovom području nalaze se i drvene kapelice koje su kao takve jedinstvene u svijetu. Drvene kapelice Turopolja i Pokuplja gradili su majstori palirskih i tesarskih družbi Turopolja, u pravilu od hrastovine. Danas ih je sačuvano svega 11, a najreprezentativniji primjerak je Kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki. U drvenim kapelama prisutni su i razni oblici umjetnosti - kiparstvo, slikarstvo, narodni vez i rezbarstvo.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jedina obrambena utvrda u Turopolju - grad Lukavec, u pisanim se izvorima prvi put spominje 1256. godine. Utvrda je više puta razarana i obnavljana, a arhitektonska koncepcija zidane utvrde završena je 1752. godine u obliku renesansnog kaštela opkoljenog vodom, kulama za bočnu obranu sa 70 puškarnica i visokim ulaznim tornjem. Zanimljiv je podatak iz povijesti ovog grada kako su se upravo ovdje održavala suđenja vješticama, a dokaz tomu je i "coprnički" zatvor koji se nalazi u prizemlju kaštela. Čak je i Marija Jurić-Zagorka velik dio radnje romana Kći Lotrščaka smjestila u Turopolje, upravo u starom gradu Lukavcu gdje su prema njenim riječima vještice često stizale.

Poželite li malo istraživati povijest, posjetite Arheološki park Andautonija. Nalazi se pokraj naselja Ščitarjevo, a od 1994. godine ovdje je otvoren arheološki park gdje posjetitelji mogu razgledati ostatke grada iz doba Rimskog carstva (1. - 4. stoljeće). Uživati možete u šetnji popločanim rimskim ulicama, ali i pogledu na sustav podnoga grijanja u zgradi nekadašnjega javnog kupališta. Obiđite i župnu crkvu sv. Martina koja spada među najznačajnije kamene spomenike nađene na području Andautonije.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj kraj koja bi vas mogla iznenaditi je ta da je upravo ovdje nastao prvi hrvatski craft gin. Obitelji Brigljević iz Velike Gorice 2015. godine je proizvela prvi hrvatski gin te su ga nazvali Flying Cat Gin. Rađen je na bazi žitnog alkohola, a uz borovnicu obogaćen je sjemenkama komorača, cimetom, bademima, klinčićem, koricom limuna, đumbirom i mentom.

Okolica Zagreba prepuna je zanimljivosti

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na naš popis odličnih mjesta za vikend izlete dodajemo i Ivanić Grad. Grad je to buča i poznate Bučijade koja se održava u listopadu, a okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda.

Na ovom se području nalazi ekološka mreža šume Žutica koju morate proći. Na poučnoj stazi pored Šumarske kuće postavljeni su i natpisi koji će vas upoznati s njezinom florom i faunom, a uvjerljivo njen najpoznatiji stanovnik je dabar. Idete li na izlet s djecom, ne propustite turističko-edukativnu igru na poučnim stazama Marča i Žutica, koja uključuje interaktivnu kartu, zagonetke i pitanja o načinu života dabrova.

Još jedno mjesto pogodno za laganu šetnju je put šume Marča gdje vas čeka poučna staza. Smještena na zapadnim obroncima Moslavačke gore, duga je 3000 metara, a polazište joj je na 180 metara nadmorske visine. Ovdje se nalazi i jezero Sudarice u koje se slijevaju šumske vode.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Posjetiti možete i Zelinu, ljepoticu Prigorja. Sigurno ste čuli za zelinske kurije, a njihovi nazivi uglavnom se vežu uz njihove vlasnike - imućnije obitelji toga vremena. U okolici Zeline nalazi se na desetke kurija od kojih su najpoznatije kurija Nespeš, Omilje, Domjanić, Lentulaj-Dolenc i dvorac sv. Helena.

Osim bogate povijesne baštine zelinski je kraj na glasu i zbog svojih vina. Vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima, od Donje Zeline prema Nespešu i Gornjem Psarjevu te prema Svetom Ivanu Zelini. Ako ste u prilici, obavezno posjetite vinograde poznatih vinara i isprobajte njihova vina kao i domaće specijalitete. Jedno od poznatijih vina koje trebate probati je vino Kraljevina Zelina koje karakterizira izražena svježina i pitkost.

U ovom kraju smjestile su se i dvije craft pivovare pa ako niste još čuli za Angeluš ili Crafter's, vrijeme je da ih isprobate. Ljubitelji craft piva predahnuti i uživati u svom omiljenom piću mogu i u samom gradu Zagrebu. Više informacija pogledajte ovdje.

Za koju god od ovih lokacija i aktivnosti se odlučili, sigurni smo kako ćete uživati boraveći na otvorenom i istražujući nova mjesta. Ne zaboravite pridržavati se i epidemioloških mjera. Ostanite odgovorni i čuvajte sebe i druge.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.