Eksperti za veze otkrili što nikad ne biste trebali raditi nakon svađe s partnerom

Screenshot: YouTube

SVAĐE u vezi sasvim su uobičajena stvar iako se mnogim parovima u tim situacijama čini kao da je kraj svijeta. Eksperti za ljubavne odnose otkrili su koje stvari parovi nikako ne bi trebali raditi nakon svađe s partnerom jer bi tim potezima još više mogli pogoršati situaciju, piše Reader's Digest. 

Nemojte se ponašati kao da se ništa nije dogodilo

Ignorirati činjenicu da ste u svađi ili se pretvarati da se ona nikad nije dogodila nije dobra ideja.

"Zanemarivati svađu znači da je vaš partner zadovoljan ishodom, ali nastojanje da se ponovno povežete nakon svađe je ključ uspješnog ishoda. Razgovor o tome što ste naučili iz svađe može pomoći u popravljanju štete", kaže Lesli M. W. Doares, bračna savjetnica i autorica knjige Lasting Marriage: How to Create Your Happily Ever After With More Intention, Less Work.

Ako svom partneru ne date do znanja da vam smeta ono oko čega ste se svađali, u budućnosti bi vaša svađa i ljutnja mogla biti intenzivnija. "Nešto što je pokrenulo svađu mora se riješiti", kaže Laurel House, ekspertica za upoznavanje. 

Ne dijelite javno detalje svoje svađe

Normalno je tražiti potvrdu od prijatelja ili obitelji da ste u pravu kada je svađa u pitanju, ali detalji iz veze ne bi trebali biti javni. "Ovo može biti jako štetno za povjerenje koje vaš partner ima prema vama", kaže Marni Feuerman, licencirana psihoterapeutkinja.

Kada jednom nešto javno iznesete, ne možete to povući i ljudi će procjenjivati vašu vezu. "Za razliku od vas, sve što oni imaju su stvari koje ste ispričali, što im otežava opraštanje i zaboravljanje", kaže Laurel House. Umjesto toga, ono oko čega se svađate zadržite za sebe.

Ne dopustite da prođe previše vremena prije nego što riješite probleme iz svađe

Što duže rasprava traje, to ćete se više ljutiti. "Neriješena ljutnja i povrijeđeni osjećaji mogu rasti ako se ne riješe na vrijeme", kaže Antonia Hall, psihologinja, stručnjakinja za veze i autorica The Ultimate Guide to a Multi-Orgasmic Life.

Osim toga, što više vremena prođe, teže će se biti prisjetiti uzroka svađe, što čini rješavanje problema još težim. Nakon što se ohladite, ponovno razmotrite problem i riješite ga, savjetuju eksperti.

Ne budite tvrdoglavi i prihvatite ispriku

Bitno je opraštati. Ako partner nudi iskrenu ispriku, prihvatite je. "Opraštanje je dobra praksa u dugoj vezi", kaže Marni Feuerman. Ako ste i dalje ljuti ili uzrujani, tvrdoglavo neprihvaćanje partnerove isprike samo će pogoršati situaciju.

"Ne prihvaćajući njegovu ispriku, nastavljate ga kažnjavati i poručujete mu da, bez obzira na to što on učini ili kaže, to nije dovoljno dobro", kaže Laurel House. To, napominje, dovodi do dubljeg problema. Ako ne možete prihvatiti ispriku, razmislite što trebate učiniti da vratite povjerenje u vezu.

Ne spominjite stare svađe 

Ako parovi ponavljaju detalje prošlih svađa koje su imali, to će dovesti do beskrajne svađe. Ako je prethodna svađa doista riješena, onda je najbolje ne spominjati je ponovno. 

"Iznoseći stare sukobe, sve što zapravo radite jest ponovno pokretanje bitke dok ujedno pokazujete svom partneru da prethodne odluke i dogovori ne znače ništa", kaže ekspertica Stacey Laura Lloyd.

Ne izmišljajte isprike za svađu

Stres, loše vrijeme, promet... Za svađu možete okriviti gotovo sve čimbenike oko sebe, ali nemojte to raditi. "Isprika nije isprika ako kažete: 'Žao mi je, ali...'", kaže Goldstein. "Izgovori vam daju priliku da izgledate kao da se oslobađate svake odgovornosti", kaže Jim Walkup, ovlašteni bračni savjetnik iz New Yorka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.