Danas je Dan svetog Patrika: Ovo sigurno niste znali o njemu

Foto: 123rf/Giphy

DANAS se slavi Dan svetog Patrika, irski blagdan koji je posljednjih godina postao sve popularniji u cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

Doduše, razlog popularnosti nije religijsko štovanje irskog zaštitnika, već slavlje, zabava i opijanje koje je postalo tradicionalno vezano uz taj dan. Zelena boja posvuda, djeteline, irski vilenjaci pa čak i zeleno pivo nešto je od čega ne možemo pobjeći.

Zato vam donosimo vam najzanimljivije činjenice o sv. Patriku i njegovom danu koje sigurno niste znali.

Sve bi trebalo biti plavo

Iako je zelena boja danas na svemu povezanom sa svetim Patrikom, njegova boja je zapravo bila plava. Zelena se pojavila tek nakon što je njegov dan povezan s irskim pokretom za nezavisnost u 18. stoljeću.

Na pivo se troše milijuni

Pivo je postalo neraskidivo povezano uz ovaj praznik. Procjenjuje se da se diljem svijeta potroši oko 250 milijuna dolara na njega, a vlasnici kafića zadovoljno trljaju ruke.

Sveti Patrik uopće nije bio Irac

Zaštitnik Irske nije ni bio Irac – rođen je u Škotskoj ili Walesu. No, u Irsku je donio kršćanstvo tako da je postao njihov svetac.

Njegov pothvat vjerojatno se nikad nije dogodio

Legenda o svetom Patriku kaže da je istjerao sve zmije iz Irske, tako da ih ni danas tamo nema. No, znanstvenici kažu da ih nikada nije ni bilo – Irska je u njegovo doba bila prehladna za bilo kakve reptile.

Ne postoje ženski vilenjaci

Irski vilenjaci su nezaobilazan ukras na Dan svetog Patrika, uključujući i ženske verzije tih mitoloških bića. No, u legendama i narodnim pričama se nigdje ne spominju tako da su muški vilenjaci sigurno bili usamljeni.

Najveća proslava nije u Irskoj

New York je prigrlio svetog Patrika kao nijedan drugi grad. Upravo je tamo najveća svečana parada na svijetu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.