Brod duhova: Nakon 95 godina riješena jedna od najvećih misterija u američkoj pomorskoj povijesti

Foto: Twitter

ČAK 95 godina nakon nestanka, na dnu mora u akvatoriju nedaleko San Franciska pronađena je olupina broda Conestoga, koji je nestao 25. ožujka daleke 1921. godine zajedno sa svojih 56 članova posade.

USS Conestoga je posljednji brod američke brode koji je nestao u mirnodopsko vrijeme, a bio je na putu prema Pearl Harbouru kada se dogodila havarija, objavila je američka administracija.

Olupina USS-a Conestoge pronađena je na dubini od 58 metara još u listopadu 2015. godine, no tek ovoga tjedna objavljene su fotografije o "brodu duhova" koji je gotovo čitavo stoljeće bio enigma za povjesničare.

Stručnjaci vjeruju da je brod potonuo nakon što se pokušao se usidriti u jednu od uvala kako bi se zaštitio od nadolazeće oluje. Vjetrovi u tom području puhali su jačinom od 23 do 40 kilometara na sat, a valovi su postajali sve veći. S obzirom na to da nije stigao do Pearl Harboura kako je planirano, američke snage su krenule u potragu, a dva mjeseca kasnije pronađen je čamac za spašavanje sa oznakom C u blizini meksičke obale, pa je istraga premještena na to područje. U konačnici, brod i posada su proglašeni nestalima 30. lipnja 1921. godine.

Iako su dijelovi palube propali uslijed korozije a trup broda je prekriven morskom travom, olupina je gotovo netaknuta, a uz pomoć specijalne kamere otkriveno je da su očuvana ostala sva četiri propelera, parni strojevi i kotlovi, kao i top na glavnoj palubi. Ljudski ostaci nisu pronađeni.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.