ANKETA Kada skidate božićne ukrase?

Ilustracija: Shutterstock

BOŽIĆ je prošao, no božićne jelke još stoje okićene te su se sigurno mnogi zapitali koje je pravo vrijeme za skidanje božićnih ukrasa.

Na popularnom forumu Mumsnet jedna je žena potaknula raspravu o tome napisavši kako svake godine ima želju to učiniti na Štefanje, ali da uvijek "izdrži do Nove godine".

"No, mislim da je ova godina stvarno nebožićna i želim da se sve skine što prije! Zadržat ću ukrase zbog djece, ali želi li još netko samo sve to skinuti?" upitala je.

Jedna korisnica odgovorila joj je kako je "danas bila vani i da je već vidjela nekoliko božićnih drvaca po kontejnerima", dok je druga dodala: "Ja ću sutra skinuti ukrase, ne sviđa mi se da budu gore za Novu godinu."

Neke su žene pak priznale kako žele da im je kuća okićena što duže.

"Blagdani su tek prošli, malo je prerano da sklonimo ukrase", tvrdi korisnica.

Što kaže Crkva?

Većina Hrvata božićne ukrase skida na blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja, no to nije u skladu s preporukom Crkve, jer božićno vrijeme liturgijski traje do prve nedjelje nakon Sveta tri kralja.

Dakle, budući da u 2023. godini blagdan Sveta tri kralja pada u petak, datum kada bi se ukrasi trebali maknuti i drvce raskititi je zapravo 8. siječnja.

No, danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice 2. veljače, a takav običaj posebno se njeguje u Poljskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.