Zanimljivosti o seriji "Kosti": Jeste li znali da je Bootha statistica tužila za seksualno zlostavljanje?

JEDNA od brojnih kriminalističkih serija koje su osvojile publiku diljem svijeta je i "Bones" ("Kosti"). U Americi je u tijeku prikazivanje sedme sezone serije, dok hrvatska publika na RTL-u trenutno može pratiti šestu sezonu. Osim slučajeva na kojima tim istražitelja radi, publiku uz male ekrane drži i zamršen odnos između dvoje glavnih protagonista, Bones i Bootha, kojeg mnogi kritičari uspoređuju s kultnom "strogo poslovnom vezom" FBI agenata Muldera i Scully iz serije "Dosjei X". U nastavku možete pročitati neke od brojnih zanimljivosti vezanih uz seriju.

- Autor serije, Hart Hanson, došao je na ideju o snimanju serije "Kosti" nakon što se sastao s izvršnim producentom Barryjem Josephsonom, koji je već davno otkupio prava za snimanje dokumentarca o forenzičkoj antropologinji i spisateljici Kathy Reichs, pa se stoga može slobodno reći da je serija nastala prema Reichsinom životu i knjigama.


- Zbog neopisive povezanosti s autoricom knjiga o dr. Temperance Brennan, Reichsova i dan danas sudjeluje u stvaranju epizodnih scenarija zajedno s Hansonom. Kako bi joj odali počast, autor i scenaristi serije namjestili su da glavni ženski lik u seriji, dr. Temperance Brennan (glumi je Emily Deschanel), nekoliko puta naglasi kako piše priču u kojoj se glavni lik zove upravo Kathy Reichs.


- Kako bi gledatelji razlikovali seriju "Kosti" od ostalih popularnih kriminalističkih serija, poput franšiza "Zakon i red" i "CSI" , Hanson je u svoj projekt ubacio puno mračniji humor i još više razvio karakterne osobine likova te koristio kompjuterizirane vizualne efekte poput holograma.

- Glumac David Boreanaz prvi je dobio ulogu u seriji, dok je glumicu Emily Deschanel preporučio poznati producent krimi-serija i akcijskih filmova, Jerry Bruckheimer, nakon što je završila sa snimanjem njegovog filma "Glory Road".

- Svoj prvi nastup Boreanaz je imao u humorističnoj seriji "Bračne vode" kao Kellyin dečko, a svjetsku slavu stekao je glumeći misterioznog vampira Angela u istoimenoj seriji te "Buffy - Ubojici vampira". Posudio je glas likovima u video igricama "Buffy - Ubojica vampira" i "Kingdom Hearts". Pojavio se i u video spotu pjevačice Dido za pjesmu "White Flag", a kasnije se upustio u filmske vode. Od treće sezone Boreanaz se pojavljuje i kao producent serije "Kosti" te kao redatelj pojedinih epizoda.

- Boreanaz je punio stranice žutog tiska u 2010. godini zbog svoje nevjere - varao je bračnu družicu, Playboyevu zečicu Jaime Bergman s bivšom ljubavnicom Tigera Woodsa, Rachel Uchitel, dok ga je Kristina Hagan, statistica iz serije "Kosti" tužila zbog seksualnog zlostavljanja i zatražila 25 tisuća dolara odštete.


- Emily Deschanel debitirala je u filmu "Napojnica od 2 milijuna dolara", a iako je glumila i u serijama "Zakon i red", "Providence" i "Crossing Jordan", ipak se proslavila ulogom dr. Brennan u "Kostima".

- Deschanel se udala za glumca i pisca Davida Hornsbyja u rujnu 2010. godine. Prošle jeseni je završila sa snimanjem sedme sezone i dva dana kasnije je rodila svoje prvo dijete, sina Henryja.

- Najvjerniji obožavatelji serije primijetili su da agent Seeley Booth (glumi ga David Boreanaz) uvijek nosi sat, svoju FBI iskaznicu, opasač za pištolj i upaljač marke Zippo, da je kroz 135 epizoda iz svog odijela ili kaputa nekoliko puta izvadio kocke za poker i jedan čip u vrijednosti od 100 dolara, olovku na sklapanje, posjetnice, sunčane naočale i medaljon s likom sv. Kristofora.

- Na internet stranicama obožavatelja serije vodi se rasprava oko prezimena agenta Bootha i činjenice da je on daljnji predak Johna Wilkesa Bootha, ubojice američkog predsjednika Abrahama Lincolna. I dok jedni tvrde da je to nemoguće jer nema stvarnih povijesnih dokaza da je J.W. Booth imao djece ili se ženio, pojedinci vjeruju da bi nove epizode mogle razotkriti taj misterij.


- Do treće sezone Agent Booth nosio je i koristio pištolje marke Glock 17,  Magnum .357, Smith & Wesson Sigma, Tokyo Marui Hi-Capa 5.1 i Colt .22, dok je dr. Brennan koristila Colt .22 (u pilot epizodi je s njim upucala osumnjičenog), revolver Smith and Wesson M500 .50. Boothovim Tokyo Marui Hi-Capa 5.1 je ubila uhodu.

- Iako se i u knjizi i u seriji spominje da dr. Brennan ili dr. Bones (dr. Kosti), kako je agent Booth zove od milja, radi u "Jeffersonian institutu", ta ustanova u stvarnosti uopće ne postoji, a vanjske snimke koje u seriji prikazuju "Jeffersonian institut" u stvarnosti su snimke parka Rose koji se nalazi u sklopu Povijesnog muzeja u Los Angelesu, dok se u blizini nalazi studio gdje se snimaju sve ostale scene.

- Zalagaonica "Royal Diner" koju Brennan i Booth rado posjećuju nakon napornog radnog dana zbilja postoji, ali u gradu Washingtonu u državi New Jersey, ne u District of Columbia, gdje je smještena i Bijela kuća.

- U prosjeku 10 milijuna gledatelja pratilo je šestu sezonu u Americi, trenutno se prikazuje sedma sezona, a seriju rado gledaju i u ostalim zemljama svijeta.

- Serija je nekoliko puta bila nominirana za mnoge prestižne nagrade poput Emmy, People's Choice, Satellite i Genesis, što dokazuje da se i gledateljima i ljudima iz struke itekako sviđa neopisiva privlačnost između dvoje glavnih likova, dr. Bones i agenta Bootha, koja nas već sedam godina drži u napetosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.