Večeras dodjela Europskih filmskih nagrada, u konkurenciji i "Svećenikova djeca"

Screenshot: YouTube

HRVATSKA kinematografija od večeras bi mogla biti bogatija za jednu značajnu nagradu. Naime, u Berlinu se od 20 sati održavaju Europske filmske nagrade, a u konkurenciji najbolje europske komedije nalazi se i film "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana.

"Svi filmovi koji su u konkurenciji imaju šanse. Ako imaš 25 posto šanse, imaš se pravo nadati", odgovorio je Brešan na pitanje očekuje li da će upravo "Svećenikova djeca" biti proglašena za najbolju komediju u Europi u ovoj godini.

Eventualna nagrada bila bi tim značajnija kada se vidi u kojoj se konkurenciji Brešan nalazi. Zajedno sa "Svećenikom djecom", u utrci za ovu nagradu se nalaze filmovi "Putnici ljubavnici" proslavljenog španjolskog režisera Pedra Almodóvara, "Sve što trebaš je ljubav" danske oskarovke Susanne Bier te talijanski film "Dobrodošli, predsjedniče!" Riccarda Milanija. O pobjednicima odlučuje 2700 članova Europske filmske akademije, a Brešan ističe kako je zadovoljan i samom nominacijom. Naime, "Svećenikova djeca" su najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću pa je jasno da ga je publika prepoznala, a ova nominacija Brešanu donosi priznanje i od struke.

"Svaki film teži nekoj umjetničkoj verifikaciji i ovom nominacijom je faktično rečeno da 'Svećenikova djeca' spada u četiri najbolje europske komedije ove godine. To je umjetnička verifikacija od struke koja me apsolutno veseli i zadovoljava", rekao je Brešan dodavši kako će ova nominacija sigurno pomoći filmu i u europskoj promociji.

"I prije ove nominacije je čitav niz zemalja otkupio 'Svećenikovu djecu' za kino prikazivanje. Ova nominacija će pomoći da se film u tim zemljama prikazuje u više kina jer ona na određeni način upućuje ljude iz tih zemalja da pogledaju film", zaključio je Brešan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.