"Svećenikova djeca" među najboljim europskim filmovima 2013.

Screenshot: YouTube

HRVATSKI film "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana nominiran je za Europsku filmsku nagradu u čak 18 kategorija.

Iako je sada ušao u šire nominacije, najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću svoju nagradu možda dočeka na svečanoj dodjeli u Berlinu 7. prosinca.

Cijela ekipa Interfilma kao i producent filma Ivan Maloča iznimno su ponosni. "Dobro se osjećam naravno, to je u Europskom kontekstu najveća filmska nagrada", kaže Maloča.

Koliki je uspjeh ovog filma govore i svjetske premijere na kojima je film do sada predstavljen.

"Samo "Svećenikova djeca" su otišla, imali su na Karlovy Varyma svjetsku premijeru, pa sad Azijsku će imati u Južnoj Koreji, u Chichagu, Njemačkoj, Stockholmu, Francuskoj, Helsinkiju... To vam govorim primjer samo jednog filma, tako i drugi neki hrvatski filmovi imaju dosta uspjeha", kaže Maloča.

A osim "Svećenikove djece", i drugi hrvatski filmovi su već sada prepoznatljivi na europskoj i svjetskoj sceni, što je izrazito važno za promociju hrvatskog filma.

"Pa gledajte, hrvatski film, možemo reći, tako napreduje svake godine, napreduje sigurno. Imamo dosta dobar uspjeh kad govorimo o hrvatskom filmu i prisustvovanju na festivalima. Dižemo se svake godine, unatoč, možemo reći, skučenim financijskim mogućnostima", poručuje Maloča.

Nakon ovih širih nominacija, čekaju ih one iduće - u Sevilli 9. studenog i one konačne 7. prosinca u Berlinu gdje će se znati tko je osvojio koju nagradu u svih tih 18 kategorija.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.