Stručnjak tvrdi: Da je James Gandolfini srčani udar doživio u New Yorku, vjerojatno bismo ga spasili!

Screenshot: YouTube

DR. SAM PARNIA, voditelj istraživanja procesa oživljavanja iz Stony Brook University School of Medicine u New Yorku, za njemački je Spiegel ponovio tvrdnje koje je predstavio u novoj knjizi "Erasing Death" o kojoj se u Americi dosta pisalo prije pola godine.

Naime, on tvrdi da bi liječnici mogli spasiti mnogo više pacijenata kada bi kvalitetnije primjenjivali postojeće znanje o zastoju srca.

Parnia tvrdi kako već danas oživljavamo ljude jedan, možda i dva sata nakon što srce prestane kucati, a dodaje kako ćemo kroz dvadesetak godina, uz pomoć lijekova, proces odumiranja stanica u mozgu i drugim organima moći dodatno usporiti. To bi kao rezultat imalo situacije u kojima će liječnici umrle vraćati u život 12 ili čak 24 sata nakon smrti.

"Nazovite to uskrsnućem, ako želite, ali ja to nazivam znanošću oživljavanja', rekao je za Spiegel i dodao da bi i James Gandolfini, koji je prošlog mjeseca umro u Rimu, vjerojatno preživio da je srčani udar doživio u New Yorku.

"Ohladili bismo ga i spriječili odumiranje uz pomoć kisika koji bismo unosili u tkivo. Tako bi glumac u stanju kliničke smrti dobio dovoljno vremena da kardiolozi riješe problem, pronađu ugrušak, uklone ga, ugrade premosnicu i ponovno pokrenu srce", rekao je Parnia i dodaje kako su jedini ljudi koje je nemoguće oživjeti oni koji boluju od teških neizlječivih bolesti. Srčani udar ili gubitak velikih količina krvi, danas je moguće izliječiti.

Međutim, iza njegovih tvrdnji stoje i argumenti. Naime, uspješnost oživljavanja u SAD-u iznosi 18 posto, u Velikoj Britaniji 16 posto, a u bolnici u kojoj on radi taj je postotak osjetno veći i u jednom trenutku iznosio čak 38 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.