Najnoviji podaci s tržišta smartphoneova: HTC u kolapsu, Samsung i Apple nedodirljivi

Foto: Shutterstock

 

GLOBALNO tržište smartphonea vrijedi više od 306 milijardi dolara, a posljednji podaci točno pokazuju kako stvari zaista stoje.

 

Tako je tajvanski HTC zabilježio pad profita od gotovo nevjerojatnih 98 posto, samo potvrđujući dominaciju Applea i Samsunga, prenosi Guardian.

 

Prije samo tri godine, HTC je bio lider na tržištu smartphoneova s Androidom, no sada se priključio posrnulim divovima, Nokiji i BlackBerryju u očajničkoj borbi za profitom.

 

S druge strane, Samsung bilježi vrtoglav rast od 9 milijardi dolara i s Appleom drži 50 posto cijelog tržišta mobilnih uređaja.

 

Samsung su tržišni analitičari prozvali "Samsung i sedam patuljaka", referirajući se na ostale proizvođače Androida: Huawei, ZTE, Lenovo, LG, Sony, Motorolu i HTC.

 

Ipak, nekad nedodirljivi Apple bi se mogao naći u problemima ako uskoro ne izbaci manji i jeftiniji uređaj. "Samsung ima veliku paletu modela, po jedan za svaki džep i potrebu. Možda nisu toliko popularni kao linija Galaxy, ali i dalje ih ljudi kupuju. Apple ima samo jedan model i taj je uvjerljivo najskuplji", kaže jedan analitičar.

 

"Ovo je jako dinamično tržište i situacija se mijenja iz dana u dan. Nokia pokazuje znakove oporavka a i BlackBerry se trudi. Za HTC još ima šanse."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.