"Druga sreća": Stradao na putu do Hrvatske, a sad je odlučio napokon svoje putovanje privesti kraju

Foto: Facebook

ALEX BROOKE-TURNER mladić je čija bi vam odlučnost mogla poslužiti kao neiscrpna inspiracija.

On je, naime, 2011. godine iz Velike Britanije krenuo na put biciklom. Krajnja destinacija bila je Pula, ali Alex dotamo nikad nije stigao jer je u Belgiji pao s bicikla i ozlijedio kralježnicu tako da je ostao paraliziran od struka naniže.

Završavanje započete priče

A danas, tri godine kasnije, on je odlučan u namjeri da svoje putovanje napokon završi i to na biciklu koji pokreće rukama. Pa će 1. kolovoza, u pratnji svojih prijatelja, početi tamo gdje je zadnji put stao - u Belgiji, i krenuti na put od 1600 kilometara prema Puli.

"Na prvom putu s prijateljima sam išao na Outlook festival. Tako je nakon nesreće kao cilj ostala Hrvatska. Možda nakon Pule pokušamo i do Dubrovnika, ali to je još 700 km više pa mislim da nećemo imati vremena.

Pula izgleda lijepo, a nadam se da ćemo uspjeti vidjeti i Plitvice u nekom trenutku. One izgledaju apsolutno nevjerojatno, a i pričao sam s nekoliko ljudi iz Hrvatske koji su mi ih predložili", kazao je 24-godišnji Alex za Index.

Nije bilo šanse da odustane

"Kad sam bio na intenzivnoj njezi odlučio sam završiti to putovanje. Znao sam da će mi trebati nekoliko godina, ali nije postojala opcija da odustanem", dodao je Alex, koji je ozljedu pretrpio preletjevši preko guvernala, u trenutku kad se s popravka bicikla vraćao do mjesta na kojem su bili prijatelji s kojima je putovao. Probudio se tek nakon operacije u bolnici u Liegeu.

"Nisam osjećao noge, nije mi bilo jasno zašto. Osjećao sam se krivim što sam svima stvorio probleme. Nisam znao koliko je sve ozbiljno", kazao je ovaj Londončanin i dodao: "Kad sam shvatio što se događa, puno su mi pomogli prijatelji. Mislim da mi je smijeh pomogao da se iščupam iz svega".



Iz Belgije je prevezen u bolnicu u Buckinghamshireu gdje je išao na terapiju i ponovo učio raditi osnovne stvari, kao što je odijevanje. U travnju 2012. u bolnici je prvi put isprobao "ručni bicikl" i odmah počeo planirati svoj put koji će trajati 22 dana. Svoj je bicikl dobio u kolovozu prošle godine, a intenzivne pripreme za dugi put započeo u siječnju.

Pitali smo ga i koliko je sigurna ova njegova avantura. "Osim nesreće, nikad nisam stradao. Mislim da tad samo nisam imao sreće i da je putovanje biciklom inače prilično sigurno. Moj je bicikl puno bliže tlu pa je sve skupa malo opasnije, ali u svakom trenutku bit će nas barem troje na cesti, većinu vremena i više, pa će nas vozači u automobilima moći vidjeti.

Osim toga, dao sam napraviti i zastavu zbog koje ću biti još vidljiviji. Također, planiramo putovati manjim cestama, gdje je manje automobila".

Za ovo veliko putovanje Alex surađuje i s Aspireom, humanitarnom organizacijom za pomoć ljudima s ozljedama kralježnice, a novac se može donirati putem stranice Just Giving. "Svakih osam sati netko u Velikoj Britaniji ostane paraliziran zbog ozljede leđne moždine. Može se dogoditi svakome u svako doba. Bez upozorenja nečiji se život mijenja iz temelja. Aspire postoji da bi se pružila osnovna podrška, oprema i savjet ljudima kojima je to potrebno. Želimo usmjeriti pažnju na njihov rad i u isto vrijeme skupiti novac.

"Možda ovime zatvorim cijelu priču"

S druge strane, ja želim završiti započeto. Ideja o završavanju u glavi mi je cijelo vrijeme i osjećam da je to nešto što moram napraviti. Možda time zatvorim cijelu priču. Iako sam stvarno sretan i u ovom trenutku, mislim da je važno da završim vožnju o kojoj pričam posljednje dvije godine.

Za kraj je Alex, čije putovanje možete pratiti na njegovoj stranici na Facebooku nazvanoj "Druga sreća: Od Belgije do Hrvatske", poručio: "Ovo mi je prvi put da ću biti u Hrvatskoj, ali prijatelji koji su bili kažu da je prekrasno. Veselim se što idem, ali mislim da ću morati doći još jednom da vidim Dubrovnik".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.