Da su ove urote uspjele promijenile bi tijek povijesti

Screenshot: YouTube

PONEKAD je dovoljan jedan trenutak da se potpuno promijeni tijek povijesti.

U ovom slučaju dovoljna je trebala biti jedna urota. Listverse donosi neke od urota koje bi, da su uspješno završile, promijenile povijest.

Urota u kojoj je Napoleon Bonaparte trebao biti ubijen prije nego postane car

Napoleon je 24. prosinca 1800. godine zamalo postao žrtva bombe koja je eksplodirala u blizini njegove kočije. Urotnici, rojalisti i neki članovi plemstva, postavili su bombu pored na ruti kojom je Napoleon kočijom išao na operu. Zahvaljujući sporom fitilju i brzoj vožnji njegovog pijanog vozača kočije, Napoleon je izbjegao bombu prije nego je eksplodirala. U kočiji iza njega nalazila se njegova žena Josephine koja je isto izbjegla eksploziju u kojoj je ozlijeđeno i poginulo 52 ljudi. Policija je uspjela uhvatiti neke od urotnika koji su, naravno, završili na giljotini. Ostatak urotnika pobjegao je u Englesku gdje su dalje su nastavili kovati planove kako se riješiti Napoleona.



Urota u kojoj je Hitler trebao biti ubijen prije Drugog svjetskog rata

Admiral Wilhelm Canaris, šef njemačke vojne obavještajne službe Abwehr, planirao je uhititi Hitlera od trenutka kada je nacistički vođa izdao naredbu za okupaciju Čehoslovačke. Jedan od Hitlerovih zamjenika, Hans Oster, također se urotio protiv njega s grupom drugih vojnih i civilnih vođa kako bi isplanirali i izvršili Hitlerovo ubojstvo. Bojali su se kako bi u slučaju rata Njemačka doživjela potpuni poraz. Vjeruje se kako se radi o jednoj od najrazrađenijih urota prije operacije Valkyrie. Uključivala je i slanje trupe vojnika u berlinsko sjedište Trećeg Reicha koji bi ga zatim uhitili. Neki od urotnika željeli su da Hitler ostane živ, da mu se sudi nakon čega bi bio poslan u zatvor ili da ga se zatvori u ludnicu. Oster je vjerovao kako održavanjem Hitlera na životu ne bi postigli ništa i zato je smislio urotu unutar urote. Nakon Hitlerovog uhićenja vojnici su trebali inscenirati pucnjavu tijekom koje bi "zalutali metak" pogodio Hitlera. Uroti je na put stao Munchenski sporazum kojim je Hitleru dozvoljeno da anektira dijelove Čehoslovačke.



Urota kojom je trebao biti ubijen Mao Ce Tung

"Projekt 571" ime je akcije u kojoj je planirano ubojstvo Mao Ce Tunga. Urotu protiv kineskog komunističkog vođe vodio je sin Lin Linguo, sin Maove desne ruke Lin Biaoa. Liguo se bojao de će njegov otac pasti u nemilost Ce Tunga i zato je planirao puč s pobornicima svog oca u ožujku 1971. godine. Tada je, igrom slučaja, Mao sam poremetio svoj raspored i iznenada se vratio u prijestolnicu. Otkriveni su planovi urotnika koji su pokušali pobjeći u Sovjetski savez, ali svi su poginuli u avionskoj nesreći u Mongoliji kada je njihov avion misteriozno ostao bez goriva. Nakon toga, Mao je organizirao runde "čišćenja" u svojim vojnim redovima u kojima je mučio i ubijao svoje oficire.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.