I nisu toliko strašni: Djevojka podijelila priču o bliskom susretu s vukom

Pixabay.com

VUKOVI su oduvijek poznati kao snažna, divlja stvorenja, što je primoralo ljude u Sjevernoj Americi i Europi da ih protjeraju iz njihovih prirodnih staništa. Kako bi pokazali kakva je zaista priroda vukova, neka udruženja organiziraju upoznavanje s njima, piše Boredpanda.

Jedna djevojka postavila je na Tumblru fotografiju s jednog ovakvog druženja i nije mogla pronaći prave riječi kojima bi izrazila svoje oduševljenje i iznenađenje nakon što je shvatila da je stvorenje koje je upoznala u osnovi samo ogroman pas.

Ona je napisala sljedeće:

"Ako nikada niste imali priliku biti u blizini vukova i mislite da je nećete ni imati, evo stvari koje biste trebali znati o njima:

  • Njihovo krzno je toliko mekano da možete zariti cijelu ruku u njega dok ih mazite.
  • Vukovi su mnogo veći nego što mislite da jesu. Samo zamislite vuka onolikog koliki mislite da je, a zatim udvostručite tu veličinu.
  • Ne mirišu kao psi, ali imaju određeni miris za koji ne možete odrediti je li dobar ili loš.
  • Oni zaista pokušavaju polizati unutrašnjost vaših usta. Morat ćete čvrsto stisnuti usne kako biste ih spriječili da vam gurnu jezik unutra i obave to što oni smatraju zanimljivim pozdravom.
  • Vuk vas apsolutno neće htjeti gledati dok ga mazite i igrate se s njime, ali će htjeti da nastavite to činiti. On se, zapravo, srami.
  • Ako nešto tako veliko, poput vuka, želi leći na vas, jednostavno ćete se morati pomiriti s time.
  • Mladi vukovi su, baš kao i mladi psi, prilično glupi. Vuk tinejdžer će vidjeti vaše krhko, nježno rame i pomisliti kako se svom svojom težinom može osloniti na njega. I to će i učiniti.
  • Dopustiti vuku da jede iz vaših ruku i nije tako zastrašujuće. A kada jednom to probate, htjet ćete cijeli dan to činiti."

Avanturistički kolumnist iz Colorada potvrdio je priču o tome da vukovi zaista vole "poljupce s jezikom" i da im je to ekvivalent za čvrsto rukovanje među ljudima. Ipak, kada bacite pogled na pravila ponašanja i odricanja od odgovornosti, na bilo kojoj reklami za ovu turu, postat će vam jasno da svoju odgovornost morate shvatiti ozbiljno ako želite veliki vučji poljubac.

Recimo, Centar za vukove i divlji život u Coloradu ima spisak određenih vrsta frizura i neadekvatne odjeće koju posjetitelji ne mogu nositi tijekom ovog posjeta, a postoji i napomena u kojoj se navodi da vukovi "vole krasti".

Cilj ove organizacije je, ujedno, i educirati ljude o stvarima kao što su trgovina krznom i kućnim ljubimcima od čega su spašeni mnogi njihovi vukovi, koji više ne mogu biti sigurno vraćeni u divljinu. Na zapadu SAD-a, gdje su vukovi ozbiljno ugroženi, jer su prijetnja za stoku, organizacije se, također, zalažu i za sigurno držanje stoke, koristeći sredstva koja nisu smrtonosna za tjeranje grabežljivaca.

Druga stvar o kojoj organizacije žele educirati ljude su hibridi vukova, za koje se navodi da su mnogo teži za posjedovanje od domaćih pasa i ne preporučuju se onima koji nemaju adekvatno osiguran prostor na kojem bi oni boravili, kvalificiranog  veterinara i mnogo vremena i energije koje će uložiti u njihovu dresuru.

Teksaška organizacija posvećena spašavanju vukova navela je da je predstavljanje vašeg psa kao hibrida vuka čak i kad on to nije, zapravo veoma opasno. Naime, lažno predstavljanje vašeg haskija ili njemačkog ovčara kao polu-vuka može navesti druge ljude da vjeruju kako je briga o vuku manje zahtjevna nego što stvarno jest. Tako će oni nabavljati vukove koji će im kasnije biti oduzeti, ili će ih sami napustiti kada shvate da im ne mogu pružiti odgovarajuću njegu.

Divlji vukovi poznati su po tome da vole živjeti skriveni i, u većini dijelova svijeta, malo je vjerojatno da ćete ih vidjeti. Međutim, ljudi u Kanadi posljednjih godina imaju problem s divljim vukovima, koji su se previše naviknuli na ljudsko prisustvo, što je pojačalo njihovu agresiju i morali su biti upucani zbog napada na ljude  i pse.

Ako se želite zbližiti s vukom ili bilo kojom drugom divljom životinjom, savjet je da to ne činite u divljini. U najboljem slučaju, nećete pronaći nijednog vuka, a u najgorem možete biti ozlijeđeni, dok će životinja biti kažnjena za to.

Umjesto ovakvih postupaka, bolje posjetite organizacije za utočište divljih životinja, gdje biste ih upoznali u prisustvu profesionalaca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.