Nature stil aquascapinga

Foto: hraquascape.org
 
NATURE stil se javlja 90-tih godina prošlog stoljeća. Njegov glavni začetnik je nadaleko poznati Takashi Amano čiji akvariji rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Takashi Amano je poznati japanski fotograf, ljubitelj prirode i vlasnik vjerojatno najpoznatije marke za biljnu akvaristiku, Aqua Design Amano (ADA).
 
Napisavši 1994. godine svoju prvu knjigu, Nature Aquarium World, on postavlja cijeli novi smjer u uređenju akvarija orijentirajući se na tradicionalnu japansku hortikulturu i principe Zen Budizma. Pokušavaju se spojiti ljepote prirodnog okoliša, šume, planine, potoka i što vjernije prenijeti taj mali kozmos u akvarije, prema principu wabi-sabi, što bi u doslovnom prijevodu značilo „s osjećajem prirode“.
 
Za mnoge biljne akvariste on je promijenio pogled na ovaj hobi i začeo nešto što danas čini modernu biljnu akvaristiku.
 
Teško je definirati Nature akvarije zato što sama definicija ovisi o subjektivnom poimanju prirode. No s druge strane to se može pokazati kao prednost jer nam ostavlja mjesta da svoje akvarije uređujemo upravo prema vlastitoj viziji onoga što nas okružuje.
 
Akvaristi često rade grešku i Nature stil poistovjećuju s biotopima što zasigurno nije cilj ovoga stila. Ovaj stil pokušava svakodnevne prizore prirode koju čovjek vidi izvan vode preslikati u akvarije.
 
To znači da ovakvi akvariji mogu biti male slike planine obrasle gustim krošnjama stabala, šumskog potoka oko kojega je gusta vegetacija ili pašnjak na kojem izvire tek pokoji kamen itd.
 
 
Glavnu ulogu u postavljanju ima upravo tzv. hardscape, odnosno kamenje i drvo koje postavljamo tako da dobijemo prirodni izgled u kojem nam pogled seže s jedne na drugu stranu akvarija, dok fokusne točke nisu toliko nametljive kao kod primjerice Dutch stila.
 
Najčešća tri načina oblikovanja su konkavan oblik, konveksan oblik ili trokut. Konkavan znači da se visina biljaka smanjuje prema sredini i onda se ponovno uzdiže uvis prema drugoj strani.
 
Konveksan je suprotan od konkavnog, i često se naziva „otok" oblik jer je bilje nisko sa obje strane, a visoko u sredini. Konačno, trokutasti oblik je u obliku pravokutnog trokuta, a visina biljaka se spušta postupno od visokog na jednoj strani akvarija do niskog na drugoj. U većini aquascape-a Nature stila postoji samo jedno glavno žarište, puno je manja raznolikost boja i po tom se bitno razlikuje od Nizozemskog stila.
 
Nature dozvoljava kombinacije zelene, crvene, zlatne i drugih boja, ali na spontan i nenametljiv način, dok su Dutch akvariji usmjereni na kontrastno suprotstavljanje boja biljaka. Osim ovoga postoji još mnogo pravila kako postaviti savršen Nature postav, no na kraju ipak sve ovisi o mašti osobe koja slaže akvarij.
 
Nature stil ima mnogo podstilova, a kao najpoznatiji se javljaju Iwagumi, Ryoboku, Wabi-Kusa.
 
hraquascape.org
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.