Znate li koja je razlika između običnog i sourdough kruha? Iznenadili biste se

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Lesaffre Adriatic

MALO JE tog što može nadmašiti miris toplog kruha. Budi uspomene, daje osjećaj sigurnosti i podsjeća na dom. Miris kruha od kiselog tijesta, danas tvrde mnogi, još je posebniji.

U posljednjih nekoliko godina sourdough kruh, ili kruh od kiselog tijesta, postao je opet popularan kao simbol umijeća pečenja domaćeg kruha. Gotovo sedam milijuna objava s tagom #sourdough na Instagramu tek djelomično tome svjedoči. Pritom ne mislimo samo na konzumiranje, već i na njegovu pripremu.

Zajednica koja obožava sourdough kruh diljem svijeta sve je veća. Ako ste i vi jedni od onih kojima algoritmi društvenih mreža često prikazuju zamamne slike sourdough kruha, onda već znate da je on puno više od običnog obroka. Neki bi se mogli složiti s time da je pravo malo umjetničko djelo. 

Pokušat ćemo dočarati riječima. Kad se njegova napuhana, hrskava kora razreže, otkriva se meka, mrežasta struktura, prepuna malih rupica koje mame poglede, kako na društvenim mrežama tako i uživo. Ovo ne iznenađuje jer je sam izgled sourdough kruha poput oživljene slike na tanjuru (makar potencijalno bila samo na ekranu), a prije svega svjedoči o strpljenju i vještini pečenja.

Foto: Shutterstock

Kruh kao dio svjetskih kultura

Kao što je kruh dio hrvatske tradicije i skoro svakog stola, tako i druge zemlje imaju svoje krušne priče. U Francuskoj baguette nije samo hrana, već i nacionalna ikona. S tankom i hrskavom korom, idealan je za brze sendviče. Talijanska ciabatta, s nepravilnim oblikom i prozračnom teksturom, isto je poznata po svojoj hrskavosti i mekoći, dok Njemačka, recimo, ima bogat i gust pumpernickel od cijelog zrna kao dio redovitih obroka. 

Svaka od ovih vrsta kruha priča svoju priču o tradiciji i kulinarstvu.

Običan kruh s druge strane, koji možemo nazvati i onim klasičnim, sinonim je za jednostavnost i brzinu u svijetu pečenja. U osnovne sastojke spadaju brašno, voda, kvasac i malo soli. Sjedinjavanjem se tijesto mijesi dok ne postane glatko i elastično, a zatim se ostavlja na toplom mjestu da se diže. 

Nakon prvog dizanja, tijesto se oblikuje u željeni oblik, možda se ostavi da se ponovno digne, a zatim peče u zagrijanoj pećnici na temperaturi oko 220 stupnjeva Celzijusa do 45 minuta, no to ovisi i o veličini tijesta te njegovoj gustoći. Viša temperatura daje i veću hrskavost kore. Rezultat je mekani kruh blagog okusa koji je odličan za razne prigode i tipove jela. 

Foto: Shutterstock

Vratimo se na početak

Jedno od najvećih iznenađenja dolazi kada usporedimo običan kruh s njegovim kompleksnijim rođakom - sourdough kruhom. Dok klasični kruh predstavlja brzinu i praktičnost, za sourdough kruh se govori da odražava strpljenje, mogli bismo nadodati, i to s dobrim razlogom.

On prije svega ima unikatnu aromu i teksturu. Mnogi opisuju da okusom podsjeća na blage kiselkaste note sa suptilnim zemljanim tonovima koji djeluju kao svježe pečeno brašno. 

Ovakav miris i okus duguje dugom procesu fermentacije u kojemu glavnu riječ imaju samo brašno i voda, smjesa poznata kao starter. Starter se ostavlja na sobnoj temperaturi kako bi se razvio prirodnim i sporim putem.

Zato se i kaže da je za pripremu sourdough kruha na tradicionalan način potrebno vrijeme.

Brže i jednostavnije do ukusnog kruha

Iako postoji određeni šarm u ručnoj izradi startera za sourdough kruh, proces može biti prilično zahtjevan i naporan. Proces nas traži pažnju i vrijeme, te često dovodi do nereda u kuhinji, što može biti izazov za mnoge. 

Stoga, dok je priprema svega od “nule” za sourdough kruh dobar izbor za entuzijaste i strastvene ljubitelje, oni koji traže brže i manje zahtjevne opcije mogu se okrenuti novim i bržim opcijama. 

Foto: Shutterstock

Mi smo pronašli super način za podizanje vještine pečenja craft kruha, a radi se upravo o domaćem kruhu koji se priprema brzo i bez nereda u kuhinji. Danas na tržištu postoje jednostavnije opcije za pripremu ukusnog domaćeg kruha koji se može mjeriti i s onima iz craft pekarnica. 

Za one koji traže jednostavniji put do ukusnog kruha, di-go mješavine za kruh nude bržu i jednostavniju alternativu. Potrebno je samo otvoriti pakiranje u kojem se nalaze svi potrebni suhi sastojci te pronaći posudu u kojoj će se pomiješati s vodom. Nakon što se tijesto umijesi te sjedini, kruh je spreman za pečenje. 

Dostupne su u tri verzije: multi grain s raznim sjemenkama, mediteranski, koji je istovremeno super kao baza za pizzu, ili klasični, domaći kruh. Svaka od ovih opcija donosi sa sobom jednostavnu pripremu te omogućuje da uživate u svježe pečenom kruhu bez muke i nereda. 

Ove mješavine mogu biti zanimljiva opcija za one koji žele smanjiti vrijeme provedeno u kuhinji, ali i dalje uživati u pečenju domaćeg kruha. Bilo da ste iskusni u pečenju kruha ili tek počinjete, di-go mješavine pružaju jednostavniji put do gotovog proizvoda.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Lesaffre Adriatic u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.