Znate li da Turci imaju svoju verziju pizze? Radi se s mljevenim mesom i hrpom začina

Foto: Shutterstock

LAHMACUN- to je naziv za bliskoistočno jelo koje izgledom neodoljivo podsjeća na pizzu, pa ga često zovu i turska pizza, jer je upravo u Turskoj ovo jelo najpopularnije. Riječ je, zapravo, o tankoj lepinji premazanoj mljevenim mesom koje je pomiješano s raznim začinima, koja se zatim peče u pećnici.

Podrijetlom s Levanta, lahmacun je jelo koje je, osim u Turskoj, popularno i u Armeniji, Libanonu i Siriji. Na Levantu je to samo jedno od skupine jela koja se zajednički nazivaju Manakish - somuni s preljevima. Iako zbog izgleda ovo jelo zovu pizzom, od klasične pizze razlikuje se po tome što se ne priprema sa sirom, a i tijesto i korica puno su tanji.

Potrebni sastojci

Za tursku pizzu prvo morate napraviti glatko tijesto koje podsjeća na tanku lepinju, a za koje će vam trebati:

  • glatko brašno
  • kvasac
  • šećer
  • sol
  • jaje
  • mlijeko
  • maslinovo ulje.

Nakon tijesta, vrijeme ja za pripremu nadjeva, za koji će vam trebati:

  • luk
  • rajčice
  • koncentrat rajčice
  • peršin
  • menta
  • sumak
  • čili
  • mljevena paprika
  • piment
  • mljeveni kim
  • cimet
  • sol
  • papar
  • mljevena janjetina ili govedina.

Kako ju napraviti

Prvo pripremite tijesto - u većoj posudi sjedinite brašno, kvasac, šećer i sol. U sredini napravite udubinu u koju ćete dodati jaje, mlijeko i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji dva sata. 

Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razdijelite ga na četiri jednaka dijela te svaki oblikujte u lopticu. Ponovno prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da tijesto odmori. Dok tijesto odmara, zagrijte pećnicu.

Napravite nadjev tako da rajčice prvo prerežete po pola, očistite od sjemenki i istisnete sok. Sve sastojke, osim mesa, stavite u blender ili multipraktik i izmiksajte. Dodajte i meso te miksajte dok ne dobijete pastu. 

Lopticu po lopticu razvaljajte, stavite na lim za pečenje i rubove premažite maslinovim uljem. Nadjev jednako rasporedite po tijestu, zatim ga nježno utisnite, pazeći da ne poderete tijesto. Nadjeveno tijesto stavite u lim za pečenje i pecite 5 do 6 minuta. 

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.