U subotu je u Laubi službeno završilo drugo izdanje GR8 Coffee Festivala – trodnevnog događanja koje je Zagreb ponovno pretvorilo u epicentar regionalne kave, inspiracije, edukacije i umrežavanja.
Festival je službeno otvorila Nj. E. Asma Naji Hussein Salim Al Amri, veleposlanica Države Katar, naglasivši važnost međukulturnih veza i zajedničkih trenutaka koje donosi kava. Katarska kava s mirodijama kao i zemlja gost Kraljevina Maroko s zelenim čajem te zajedničkim nazivnikom, orijentalnim slasticama bile su pravi hit među posjetiteljima.
Najveće zvijezde festivala bile su dvije svjetske prvakinje:
Jedan od vrhunaca festivala bio je Latte Art Battle, natjecanje u kojem se 12 pažljivo odabranih barista natjecalo u oslikavanju kave mliječnom pjenom. Kroz eliminacijske runde, uz pomoć posebne kockice s uzorcima i pod budnim okom iskusnih sudaca – Ivana Životića (NESCAFÉ®), Laitha Hardyja (WellBean World) i Ivana Tote (Holographik Space) – ocjenjivala se estetska privlačnost, kvaliteta napitka, tehnike i prezentacijske vještine. Za savršenu mliječnu pjenu bili su zaduženi Oatly i Kravica, Belje.
U napetom finalu pobijedio je Aleš Gorenc, drugo mjesto osvojio je Petar Spudić, dok je treće pripalo Andreju Vajčneru. Aleš je uz prestižnu titulu Latte Art Mastera odnio i Fiorenzato Pietro – vrhunski manualni mlinac za kavu.
Posebnost ovogodišnjeg natjecanja bila je i nova voditeljska energija: uz Patriciju Matek, natjecanje je vodio i Dušan Kerić, poznatiji kao Espressoman – istaknuti regionalni barista i stručnjak za kavu. U petak i subotu, palicu je preuzeo Tomislav Stančić – nagrađivani barista, edukator i latte art zaljubljenik.
Cupping radionice s Forest Coffee – Colombia i La Huella – Panama otkrile su kako profesionalci ocjenjuju kavu kroz slatkoću, tijelo, kiselost i aftertaste, dok je predavanje Nika Jurjevčiča iz BRITE (Fisti) približilo važnost kvalitete filtrirane vode i utjecaja na finalni napitak. Tehnološku inovaciju predstavio je Coffee Cloud – AI sustav za praćenje kvalitete pripreme kave te Hardtank pionir u pripremi cold brewa.
Festival je okupio i vodeće specialty kave iz regije i svijeta – posjetitelji su mogli kušati i upoznati filozofiju Steam Coffee, Stow iz Slovenije – pionira slovenskog specialty pokreta, te Lau Coffee Roasters, koji su svojim prženjem i selekcijom oduševili i najzahtjevnije kavoljupce. Svaki brend donio je jedinstvenu priču o porijeklu, obradi i filozofiji pripreme kave.
Na kulinarstvo s notom kave fokus su stavili chef David Skoko, koji je prvi dan izveo fenomenalni live cooking show s kavom u tri slijeda i oduševio kremom od batata s kavom te barista i chefa Josip Novačić, koji je kroz petak i subotu nudio posjetiteljima kavu u formi dva rižota i piletine.
Festival nije mogao proći bez izlagača koji su oblikovali tehnološki, dizajnerski i specialty segment: NESCAFÉ, AB Plan (BFC, Latte Art Factory & Fiorenzato), Sanremo, Kimbo, Hardtank, Brachatella- (craft namazu od kakaa i lješnjaka), Crobucha Kombucha, Materia matcha te Odores Silenti s vrhunskim čajevima. Viroplus s Lattiz i Panamom, sustavima za pripremu savršene mliječne pjene. Veliko i ugodno iznenađenje bio vinkovački brend Medovina Ferbežar koji se istaknuo sa svojim Coffe Meadom. Riječ je o medovini s okusom kave koju su braća Goran i Antonio lansirali na tržište krajem ožujka. Slavonci su osim vinkovačke medovine, predstavili i rakije ALL-M, kao i suhomesnate delicije babogredskog Feniksa.
Ljubitelji koktela uživali su u ekskluzivnom MasterClassu Dine Zukića Jakovića, koji je predstavio reinterpretacije klasika poput Irish Coffee i Espresso Martinija a Arete Puro - hrvatski craft gin, predstavio je dva koktela s kavom. OPG Vita Gold predstavio je liker od kestena. U Coffee & Art zoni, doc. art. Lea Popinjač i doc. dr. sc. Petra Krpan vodile su radionicu cijanotipije tonirane kavom i čajem, spajajući umjetnost i kavu u jedinstveno likovno iskustvo. Keramika se mogla kupiti na štandu Stella keramike.
Panel “Kava, ljubav i mrlje” s piscem Ivanom Jozićem i Filipom Sorko, koji su kroz književnost, keramiku i ritual pripreme kave govorili o odnosima, svakodnevici i simbolici napitka, nasmijao je i dobro zabavio posjetitelje.
Emocionalni vrhunac festivala bio je panel – MoM Talk by Petra Ninčević s gošćama Ivanom Šušković, Majom Vujčić Vračević i Glorijom Peranić, koje su otvorile razgovor o tome zašto mame nikad ne stignu popiti toplu kavu te kako to promijeniti.
Uz bogat dnevni program, posjetitelji su mogli uživati u glazbi koju je birala DJ REA uz šalicu (ili čašu) nečeg posebnog. Program je dodatno obogatio "Wine & Bubble Time" by Iločki podrumi, koji su spojili vrhunske pjenušce i vino s opuštenom atmosferom.
Subota je bila rezervirana za zdravlje te je o kavi govorio je cijenjeni nutricionist Nenad Bratković kroz predavanje “Kava – dobra ili loša za zdravlje?”, gdje je objasnio utjecaj kofeina na metabolizam, kogniciju i dugovječnost.
GR8 Coffee Festival još jednom je dokazao koliko snažno kava može povezati zajednicu, otvoriti dijalog o održivosti, zdravlju, dizajnu, emocijama i poduzetništvu. Organizatorica Silvana Fanjek zahvalila je svim partnerima, izlagačima, govornicima i posjetiteljima koji su svojim dolaskom, znanjem i energijom oblikovali još jedno nezaboravno izdanje festivala.
Zanimljivo je da Hrvati, prema nekim pokazateljima, godišnje popiju oko 5 kilograma kave po osobi, što nas svrstava među najveće ljubitelje ovog napitka u Europi. Upravo zato GR8 Coffe Festival ima važnu ulogu, a to je okupiti profesionalce i entuzijaste kako bi podijelili znanje i iskustvo o kavi.
Više informacija o festivalu dostupno je na gr8coffeefestival.com, a svi koji su propustili ovogodišnje izdanje – neka već sada upišu travanj 2026. u kalendar.