Za ovaj tajni sastojak kažu da daje bolji okus bolonjezu, dodajete li ga i vi?

Foto: Shutterstock

U POSLJEDNJE vrijeme TikTok i Instagram preplavljeni su videima kuhara i food blogera koji u svoj bolonjez umak dodaju - kockicu tamne čokolade. Iako na prvu zvuči neobično, ovaj trik ima dugu kulinarsku pozadinu i logično objašnjenje.

Dodavanje tamne čokolade u slane recepte nije ništa novo. U meksičkoj kuhinji, na primjer, čokolada je sastavni dio tradicionalnog mole umaka. Razlog je jednostavan: kakao donosi dubinu i složenost okusu, ublažava kiselost rajčice i naglašava aromu mesa.

@thehnienofam Makes it so rich 😋 #bolognese #bologneserecipe #FoodTok #food #viral ♬ IN YOUR EYES - Snoh Aalegra

Što točno čini čokolada u bolonjezu?

Čokolada bolonjezu zaokružuje okus - rajčica može biti oštra i kisela, pogotovo kod dugog kuhanja. Tamna čokolada dodaje diskretnu gorčinu i kremoznost koja sve povezuje. Osim toga, tamna čokolada s visokim udjelom kakaa sadrži spojeve koji pojačavaju osjećaj punoće i dubine okusa, a u kombinaciji s crnim vinom, lovorom, muškatnim oraščićem ili čak cimetom, čokolada pomaže tim začinima da suptilno dođu do izražaja.

@fornosantacaterina

The most beautiful spaghetti in the world🌍❤️ yes 2 carrots 2 stalks of celery 1 golden onion Oil q.b Struct Salt Pepe 150 grams of guanciale 300 grams of pork minced meat 100 grams of beef minced meat Nutmeg q.b 20 grams of dark chocolate 1 glass of red wine 2s of tomato paste Preparation Fry the vegetables with oil and lard, add the guanciale. Adjust with salt and pepper. Once cooked, liven up the flame and add the meat with the nutmeg. Scare well and add red wine. Once blended, add twos of tomato paste. Add the chocolate after 5 minutes. Add the nutmeg, salt and pepper. Add a ladle of water and lower the flame. Allow to cook for at least 5 hours over very slow heat. Cook the pasta al dente. In a frying pan put the meat sauce and add the pasta. Sauté everything and then put it in a bowl and add more meat sauce. #fornosantacaterina #puglia #pugliafood

♬ Pizzicata - Briganti di Terra d'Otranto & Antonio Friolo & Giovanni Sperti

Kako pravilno dodati čokoladu u bolonjez

Koristite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa. Mlijeko ili šećer u mliječnim varijantama učinili bi umak preslatkim. Dodajte je pred kraj kuhanja, kad se umak već reducirao. Dovoljna je samo jedna kockica (oko 5-10 g). Dobro promiješajte dok se ne otopi i poveže s ostatkom umaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.