BLIŽI SE 23. travnja i otvorenje 3. Asian Street Food Festivala, a organizatori najavljuju dosad najbogatiji program od 23. do 29. travnja na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu.
>> Na trećem Asian Street Food Festivalu nudit će se bao buns pašticada i Dubai jagode
Među 11 izlagača ove će godine biti atraktivnih noviteta, od premijernog pojavljivanja kućice Noel* by Ivan Temšić, iz čije se raznolike ponude posebno izdvaja japanski Katsu Sando s piletinom, preko popularnog šrilankanskog restorana Curry Bowl koji će publici ponuditi raskošan izbor curryja, ali i tradicionalnu deliciju kothu.
Tu je i kućica Gdje je Jura mladog Jurja Klepića koji će spremati Fry Dubai - gelato od pistacije pohan u kadaifu i bjelanjku. Jellyfish in Space ponudit će moćnu selekciju mekanih i sočnih bao bunsa s posebnim naglaskom na fuziju u kojoj će bunsima dati hrvatski štih, pa će tako posjetitelji moći probati bao bunse s pašticadom u kombinaciji s kimchijem i umakom od manga.
Kućica Kawaii oduševit će sve ljubitelje slatkog jer donosi japanske Harajuku palačinke i Tonghulu - karamelizirano voće na štapiću koje krcka pod zubima.
Za svoje prvo pojavljivanje na Asian Street Food Festivalu član žirija MasterChefa, chef Mario Mihelj pripremio je također pravu ekskluzivu: prvi put u Hrvatskoj predstavit će poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo. Ovo se jelo smatra kineskim ekvivalentom zapadnjačkog burgera jer spaja kruh i meso, ali osim toga nema previše sličnosti.
Chef Mihelj je za Asian Festival pripremio Rou Jia Mo u dvije verzije: tako će posjetitelji imati jedinstvenu priliku kušati ovaj specijalitet u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku s junetinom i piletinom. Posebno marinirano meso dolazi u kombinaciji s wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima.
Originalne novitete donose i miljenici publike Purple Monkey, koji će u Gyoza baru uz hrskave i sočne gyoze od piletine, svinjetine, patke i vege, ponuditi i dva posve nova jela: Squid Stix – ražnjić s iznimno mekanom i sočnom lignjom te Pop Corn Chicken uz dva umaka: creamy sriracha mayo ili sweet chili.
Imat će i popularne mochi sladolede u četiri okusa: mango i marakuja, čokolada, kokos i pistacija. Tajlandski street food restoran Thai Thai nudit će tajlandske specijalitete - od legendarne ljute hrskave piletine s rižom, do kiselo-ljute Tom Yum juhe s kozicama i rižinim rezancima te neizostavnog Pad Thaija. Posjetitelji će moći probati i desert, svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa.
Zagrebački SoHo, najpoznatiji po svojim izvrsnim sushi rolicama, ove će godine na Asian Festivalu predstaviti novi hit - SoHorrito. Izdašni hibrid sushija u burrito formatu dolazi u pet verzija: piletina, tuna, kozice, losos i veganski. U ponudi će biti i njihov slavni Premium Shrimp, četiri komada sočnih i hrskavih škampa uz umake, a novost je Squid Kadaif - okruglice od lignji u kadaifu uz creamy sriracha mayo ili sweet chili umak.
Ove egzotične slane delicije nadopunjava selekcija mochi sladoleda koji spaja tradicionalni japanski kolač od riže s osvježavajućim sladoledom, što ga čini i vizualno i okusno neodoljivim desertom. Mochijem će se na svojoj radionici baviti i Maki Nagayoshi, simpatična vlasnica japanskog restorana Pink Pig, koja objašnjava kako mochi u Japanu nije isključivo desert, već i prilog slanim jelima, baš kao i riža.
Kako se izrađuje tradicionalni mochi, Maki će demonstrirati tijekom dvosatne radionice u nedjelju, 27. travnja od 13:00 sati. Otkrila je da će posjetiteljima objasniti korijene i kulturno značenje mochitsukija, drevne japanske tehnike u kojoj se kuhana ljepljiva riža udara i gnječi drvenim batom u velikom koritu kako bi se dobila glatka i elastična masa za mochi. Na kraju će okupljeni imati priliku kušati tradicionalni mochi serviran uz slatki soja umak s nori algama.
Sve tajne izvrsnog ramena tijekom Kikkoman radionice otkrit će Nastasja Chiara Petrić u četvrtak, 24. travnja od 17:00 sati, a u petak od 20:30 sati posebno će uživati svi ljubitelji filmova jer je na rasporedu Staropramen Movie Night i fenomenalan azijski hit film.
Osim zabave i edukacije, Asian Street Food Festival imat će i humanitarni karakter – u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisheria sushi snack boxeva, a sav prihod namijenjen je projektu Davora Rostuhara koji donosi nove tehnologije u manje škole diljem Hrvatske. U humanitarnoj prodaji sudjelovat će rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarić.
U ponedjeljak, 28. travnja od 18:00 sati održat će se Materia matcha workshop. Materia je wellbeing brend koji promovira zdrav način života i dugovječnost kroz funkcionalne proizvode i ljubav prema sebi. Najpopularniji proizvod brenda Materia je matcha, nježni zeleni čaj u prahu, a na Asian Street Food Festivalu tijekom pop-up matcha workshopa pokazat će svim zainteresiranima kako se pravilno priprema popularna varijanta matcha latte, opisati njezine benefite i objasniti zašto je matcha izvrsna zdrava alternativa kavi.