Svakodnevno jedemo banane, a za ovu ludu činjenicu nismo znali

Foto: Shutterstock

BANANE su uobičajeno voće koje većina nas ima naviku kupovati tijekom cijele godine. Ipak, ovo voće skriva jednu zanimljivost koju većina ljudi ne zna – pod UV svjetlom, banane svijetle.

Što se točno događa?

Znanstveno rečeno, riječ je o fluorescenciji. Dok banana dozrijeva, u njenoj se kori razgrađuje klorofil – pigment koji joj u početku daje zelenkastu boju. Ono što većina ljudi ne zna jest da se tijekom tog procesa stvaraju spojevi koji svijetle u plavkastim nijansama kad ih se izloži ultraljubičastom svjetlu.

Drugim riječima – ako biste bananu osvijetlili UV lampom, njena bi kora svijetlila u mraku plavkasto-zelenkastim svjetlom.

Ima li to neku svrhu?

Zapravo – da. Znanstvenici smatraju da bi ova fluorescencija mogla služiti kao vizualni signal za životinje koje vide u UV spektru, poput nekih ptica i insekata. Na taj način priroda možda poručuje: "Ova banana je zrela, slobodno je pojedi."

Osim toga, istražuje se i primjena ove pojave u industriji – jer bi se pomoću UV svjetla mogla ocjenjivati zrelost voća bez potrebe za rezanjem ili diranjem.

@the.justonian Have you seen this before? #bananas #uvlight #blacklight #fluorescence #plants #chlorophyll #didyouknow #haveyouseenthisbefore #science ♬ BANANA - Dixson Waz & Elver Sanchez

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.