Počeo je Zagreb Pizza Festival, probali smo sve i ovo su nam definitivni favoriti

Foto: Luka Šangulin/Index

DANAS je na Trgu J. J. Strossmayera u Zagrebu otvoren drugi Pizza Festival. Ovaj festival, koji traje od danas do 28. svibnja, donosi nam dašak Italije u srce Zagreba. Uz mnoštvo različitih pizza i tjestenina, posjetitelji će imati priliku kušati i originalne focaccie od kiselog tijesta i vrhunski talijanski sladoled.

Od klasičnih napoletanskih do hrskavih pizza iz pleha, tu je nešto za svakoga. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o ovogodišnjem Pizza Festivalu u Zagrebu i spremni ste za deset dana pravog hedonizma.

Full circle pizza by Marko Palfi i Lana Bene

Full Circle Pizza by Marko Palfi nudi napoletane za koje tijesto pripremaju s prirodnim kvascem prema recepturi pizza majstora Danimira Potića. Ovdje možete pojesti Margheritu za 7.50 eura, pizzu Šunka & Sir za 8.50 eura, Slavonsku za 9 eura, Veggie za 10 eura i Chef's choice pizzu za 12.50 eura. Cijeli proces izrade tijesta u kontroliranim uvjetima traje i do 72 sata, a pizze su mekane, prozračne i lagane, kombinirane s vrhunskim hrvatskim proizvodima.

Mrs. Fogg

Odlična zagrebačka pizzerija Mrs. Fogg je za ovogodišnji festival pripremila nekoliko vrsta hrskave pizze iz pleha, koja izgledom neodoljivo podsjeća na pizze kakve su nekada pekle naše mame i bake (samo što su ove bolje).

Ovdje svakodnevno možete probati Margheritu za 3.90 eura, Peperoni za 4.70 eura, Slanina Friarielli pizzu za 5.70 eura, kao i jednu dodatnu pizzu koja će svaki dan biti drugačija.

Danas smo imali priliku probati Slanina Friarielli pizzu i moramo reći da je puno bolja od onih pizza kojih se sjećamo iz djetinjstva. Istovremeno mekana i hrskava s nadjevom koji sadrži ukusni napuljski specijalitet po imenu friarielli, odnosno vrhove mladih brokula u marinadi vinskog octa, ulja i začina. 

Pizza frita

Pizza fritta je novitet na hrvatskom gastronomskom tržištu, a radi se o napuljskom specijalitetu poznatom i kao pržena pizza. To je u biti tijesto za pizzu koje se puni raznim sastojcima i zatim prži u dubokom ulju dok ne postane hrskavo i zlatno. Dakle - comfort food na najjače!

Na prvi pogled izgleda kao lepinja, no punjena je sastojcima kao što su umak od rajčice, mozzarella, šunka, gljive... Tijesto se zatim presavije, zatvarajući nadjev iznutra, a rubovi se stisnu zajedno kako bi se dobio oblik džepića ili calzonea.

Nadjeveno tijesto se zatim pažljivo prži u dubokom ulju dok se ne napuhne i ne postane hrskavo i izvana divne zlatnožute boje. Proces prženja stvara jedinstvenu teksturu koja se razlikuje od tradicionalne pizze pečene u peći, a moramo reći da nas je ova neobična vrsta pizze okusom jako ugodno iznenadila.

S hrskavom vanjštinom, mekanom unutrašnjosti i ukusnim nadjevom, ovo je bilo nevjerojatno dobro za pojesti. Za ovaj brzi zalogaj ćete morati izdvojiti 7 eura, a možete ga jesti u hodu te vam za to neće trebati ni vilica ni nož, pa čak ni tanjur. Ovdje možete naručiti i raznovrsne slatke brioše po cijeni od 5 eura po komadu.

Rougemarin

Rougemarin se izdvaja svojom jedinstvenom temom inspiriranom sicilijanskom mafijom i u svojoj ponudi ima pet autentičnih sicilijanskih pizza. Ova vrsta pizze je poznata po svojoj debeloj, hrskavoj kori i obilju sastojaka. 

Sicilijanske pizze dolaze u dvije veličine, velikoj i maloj. Među njima su La Famiglia, koja košta 11 eura u velikom i 6 eura u malom formatu, te Reket=Pizzo, čija je cijena 9.80 eura za veliku i 5 eura za malu pizzu.

Tu su i Capo di tutti i capi, koja košta 12.30 eura u velikoj i 6.50 u maloj verziji, te Cosa Nostra, za koju će posjetitelji trebati izdvojiti 13.30 eura za veliku, odnosno 7 eura za malu. Danas smo imali priliku kušati Il Padrino, pizzu obogaćenu umakom od rajčice, slanim inćunima, krušnim mrvicama, ricotta sirom, origanom, karameliziranim lukom i maslinovim uljem. Ova kombinacija stvorila je savršen sklad slatkog i slanog, a tijesto je zaista ukusno. Il Padrino u velikom formatu košta 11.60, a u malom 6.20 eura.

Bite of Fun by Melkior Bašić

Bite of Fun posjetiteljima nudi šest vrsta pizza i pet jela od domaće tjestenine. Sva jela su dostupna u dvije veličine.

Stracciatella Symphony ovdje košta 8 eura u maloj verziji, odnosno 13.80 u velikoj; Red Hot Mama dolazi s cijenom od 7.20 eura za malu i 13.30 eura za veliku; Mortadella Mingle je 7.80 eura u malom formatu, a 13.50 u velikom; za malu Prosciutto Palooza pizzu ćete morati izdvojiti 7.20 eura ili 13.30 eura za veliku; Mighty Margherita je dostupna po cijeni od 6 eura za malu i 11 eura za veliku verziju te je tu još i Acciughe, koja će vas koštati 8.70 eura u malom izdanju odnosno 15 u velikom.

Ponudu uspješno dopunjuje njihova Wheel of Cheese pasta, a radi se o domaćoj, ručno rađenoj tjestenini koja se završava u kolutu Grana Padano sira. Cijene male porcije kreću se od 7.50 do 10.90 eura, dok velike porcije koštaju između 10 i 13.40 eura. Okusi uključuju kombinacije s hrskavom slaninom, kozicama, bosiljkom, rukolom i gljivama. Danas smo imali prilike probati tjesteninu s black tiger kozicama i možemo samo reći da je bila iznimno ukusna.

Al Dente

Al Dente je hvaljeni talijanski restoran koji se nalazi u centru Zagreba, a na ovom festivalu su se predstavili s 4 odlične pizze u canotto stilu. Canotto je relativno novi stil pizze koji karakterizira napuhana kora i prozračna tekstura. Canotto na talijanskom znači "čamac na napuhavanje" ili samo "čamac", a odnosi se na izgled visokog i napuhanog ruba pizze.

U svojoj ponudi imaju pizzu Margheritu za 12 eura, Picante za 13 eura, Prosciutto & Stracciatellu za 15.50 eura te Mortadela & Stracciatellu pizzu koja je također 15.50 eura, kao i svoju verziju pizze fritte za koju ćete morati izdvojiti 8 eura.

Danas smo imali priliku kušati pizzu Mortadela & Stracciatella. Straciatella na pizzi obično se odnosi na mljevenu mozzarellu koja se raspoređuje preko pizze, a tijekom pečenja se topi i stvara kremasti, sirasti sloj koji pruža izvanredan okus. Pizza je bila prilično ukusna, s mekanim i pahuljastim tijestom koje je bilo izvrsno pripremljeno. Nadjev je bio neobičan, s blagom slatkastom notom, ali vrlo ukusan.

Poma Food Boutique

Poma svojim posjetiteljima nudi focaccie od kiselog tijesta, dostupne u raznim okusima. Focaccie s pistacijama, roast beefom i tartufima koštaju 9.50 eura, dok focaccia s mozzarellom i pestom od bosiljka stoji 8.50 eura.

Beg's Plant Based

Beg’s Plant Based nas već neko vrijeme na ovakvim događanjima uči koliko ukusna može biti hrana isključivo biljnog podrijetla. Ovaj put nude četvrtaste pizze na bazi Bread Club tijesta i nisu sve namijenjene isključivo veganima.

Među njima se ističe Meet the Fig pizza, koja uključuje umak od rajčice, Mazzarisela mozzarellu, Beyond Meat mljeveno meso pripremljeno u reduciranom Vermouthu sa suhim smokvama, svježim bosiljkom i svježim smokvama. Ova pizza košta 9 eura, a tu je i Beg’s Quattro Formaggi po cijeni od 8 eura te Beg’s Salmon & Avocado pizza za 8.50 eura.

Pizza Social Club

Social Club posjetiteljima nudi pet vrsta napoletanskih pizza. Ma’Margherita ovdje košta 7.50 eura i nudi klasični doživljaj ovog tipa pizze. Slijedi Pizzaioli po cijeni od 8.50 eura, pa Pepperoni po istoj cijeni, dok je Bianca za one koji preferiraju kremaste okuse po cijeni od 9 eura. Na kraju je tu i Pa’Pancetta, za koju ćete morati izdvojiti 9 eura.

Luxury Gelato Pri suncu

I za kraj, nešto slatko! Pri Suncu predstavlja svoje zanatske sladolede. Jedna kuglica sladoleda će vas ovdje koštati 2 eura, dok je za premium kuglicu potrebno izdvojiti 2.50 eura. Također, moguće je naručiti kutiju sladoleda od 1350 ml za cijenu od 20 eura.

Ovdje možete naručiti mliječne okuse bez glutena, uključujući pistaciju, badem s medom, lješnjak, baileys, čokoladu, vaniliju i tiramisu. A tu su i njihovi sorbeti. Osim što ne sadrže gluten, pogodni su i za vegane, a dolaze u četiri osvježavajuća okusa - breskva, jagoda, mango i šumsko voće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.