SEZONA je u punom jeku, tržnice su prepune, a jedno se voće doslovno razgrabi čim se pojavi na štandovima i u dućanima - riječ je o lubenici. Osim što savršeno rashlađuje i slatka je, lubenica je puna dobrobiti za organizam tijekom ljeta.
Lubenica je idealna za ljetne dane jer se sastoji od čak više od 90% vode, pa je prirodan način da ostanete hidratizirani. Ako ne pijete dovoljno tekućine ili vam je dosadila voda, nekoliko kriški lubenice može doslovno biti spas u danima iznad 30°C.
Unatoč tome što je slatka, lubenica je vrlo niskokalorična i ne opterećuje želudac - savršena je kao međuobrok, desert ili čak kao dodatak salatama. Daje osjećaj sitosti bez težine, što je ljeti itekako važno.
Lubenica je bogata likopenom, snažnim antioksidansom koji se povezuje sa zdravljem srca i zaštitom kože od sunca. Osim toga, sadrži vitamin C, A i malo magnezija, što je sve korisno za organizam koji se bori s vrućinama.
Osim klasično narezanih kriški, lubenicu možete:
U ovoj verziji lubenicu možete pripremiti za goste i druženja na otvorenom, a još će vas bolje osvježiti. Napravite to ovako.
Iskombinirajte je s rajčicom, krastavcem, lukom i maslinovim uljem - unijet će slatkoću i svježinu salati. Recept je ovdje.
Za ovu vam je ljetnu slasticu potreban blender i zamrzivač, a mi vam garantiramo da će vas rashladiti bolje od svakog sladoleda. Isprobajte recept.