IMALI smo priliku razgovarati s Danijelom Štentom, vlasnicom OPG-a Štenta koji se nalazi u Parku prirode Žumberak i zaštićenom području ekološke mreže Europske unije, Natura 2000. OPG Štenta je nastao 2018. godine kada su Danijela i njen suprug Ivica započeli zajednički život i spojili dva odvojena OPG-a.
Na svom gospodarstvu imaju nasade jagoda, malina, aronije, jabuka, šljiva, krušaka i višnje, od kojih u vlastitom pogonu za preradu proizvode sokove, sirupe i džemove. Danijela i Ivica se brinu i za 60 pčelinjih zajednica te proizvode med i razne proizvode od meda, a od pčelinjeg voska proizvode i prirodnu kozmetiku.
Na brežuljku uz nasade posjetitelji ovog obiteljskog gospodarstva mogu susresti i dvije neobične životinje, ljame Mayu i Tomicu. Prijateljski su nastrojene i znatiželjne, mogu težiti do čak 200 kg, a često dožive dvadeset i više godina. Ipak, više od slatkih životinja zanimala nas je njihova najnovija kreacija, namaz od kestena pod imenom Kestenmaza.
Na ideju za namaz od kestena došli su tijekom ljeta 2022. godine dok su intenzivno razmišljali kako u ponudu uključiti nešto novo i neobično.
"Kako smo prošlog ljeta kupili novi pogon za preradu voća, dok smo radili sok od jabuke, prišao mi je suprug i rekao kako bi ovaj pogon bio idealan i za proizvodnju kesten pirea. S obzirom na to da se nalazimo u samom Parku prirode, okruženi kestenovim šumama, nije nam dugo trebalo da se odvažimo i krenemo s proizvodnjom novog proizvoda, namaza od kestena", govori nam Danijela.
Inače, jedna staklenka od 220 grama košta 4 eura, odnosno 30 kuna.
Kako doznajemo, Kestenmaza nastaje od kesten pirea koji proizvode na gospodarstvu, a kestene skupljaju sami u šumama koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini.
Prilikom procesa proizvodnje, kesteni se prvo kuhaju, a zatim stavljaju u stroj koji im čisti ljusku te ih pasira u pire. Pire ponovno ide na termičku obradu i tada mu se dodaju ostali sastojci prema recepturi namaza, a u sterilne staklenke se puni dok je još uvijek vruć.
"Tek smo prošle jeseni krenuli s proizvodnjom namaza, i za početak smo odlučili preraditi oko jednu tonu kestena. Očekujemo da ćemo sljedeće jeseni, kad krenemo i s novom recepturom, preraditi puno veće količine kestena s obzirom na to da su reakcije kupaca bile vrlo pozitivne i prve su količine brzo rasprodane", ispričala nam je Danijela.
Primili su brojne upite za Kestenmazu bez šećera i bez čokolade, pa su ubrzo razvili nove, veganske kombinacije okusa za koje uskoro očekuju primitak oznake V-label.
"Svi naši proizvodi nastaju od svježeg voća uzgojenog na našem OPG-u. Najprodavaniji su sokovi koji sadrže 100% voća te ne sadrže dodatke poput konzervansa, vode, šećera, pojačivača okusa, umjetnih aroma i bojila, a voće je prešano i pasterizirano u našem pogonu za preradu. Džemovi pak sadrže minimalne količine šećera. Kvaliteti sigurno doprinosi što u čitavom ciklusu proizvodnje sudjelujemo sami, što prepoznaju naši kupci, ali i potvrđuju brojni certifikati i diplome koje smo dobili kao potvrdu za naš rad i kvalitetu", kaže Danijela.
Na pitanje o tome na koji način najviše voli koristiti proizvode sa svog imanja u vlastitoj kuhinji, Danijela nam otkriva da posebno uživa u pripremi slastica.
"Obično koristim naše džemove, namaze, med, ali i svježe voće. Naravno, neizostavne su palačinke, ali i peciva i kiflice s raznim nadjevima", kaže ona, a dobili smo recept za njene najdraže Kestenmaza kocke, možete ga pronaći na ovom linku.
Danijela napominje kako je poljoprivreda nepredvidiva jer ovisi o vremenskim prilikama i prirodi na koju ne mogu utjecati.
"Trudimo se spriječiti ili ublažiti štetu koje nepovoljni vremenski uvjeti mogu prouzročiti na razne načine. Tako se od mraza branimo zaštitnim folijama i dimljenjem, protiv suše navodnjavanjem, a protiv tuče sustavom za zaštitu protiv tuče (u nasadu malina). Unatoč tome svake godine neka od kultura koju proizvodimo pretrpi neku od šteta, ali naša je prednost u tome što proizvodimo različite vrste voća i med", objašnjava nam Danijela.
Trenutno su pri kraju projekta proširenja djelatnosti na usluge smještaja u dva apartmana i drvenoj kući.
"Gostima ćemo ponuditi opciju doručka koji će sadržavati naše proizvode, stoga očekujemo povećanje proizvodnje i prodaje, kao i prihoda ostvarenih poslovanjem OPG-a", pojasnila je. Uzbuđeni smo vidjeti što budućnost nosi za ovu farmu.