IMALI SMO zadovoljstvo razgovarati s Antonijom Jagodić, profesoricom klavira i glazbene kulture iz Požege, koja redovito objavljuje svoje recepte na društvenim mrežama, ali i Index Receptima. Trenutno živi i radi u Zagrebu, za koji kaže da joj je donio puno lijepih stvari u životu. Nakon napornih radnih dana vrijeme provodi u kuhinji smišljajući i pripremajući nove kulinarske kreacije, naravno, uz inspirirajuću glazbenu podlogu.
Antonijina avantura sa snimanjem i objavljivanjem videorecepata nije započela s predumišljajem, već se razvila spontano i postepeno. Počeci su vezani uz vesele trenutke provedene s mlađom sestrom Leom, s kojom je snimala popularne YouTube videozapise u kojima je Antonia kuhala, a Lea kušala i ocjenjivala pripremljena jela. Iz tog perioda proizašao je i naziv Antonijinog YouTube kanala - LeAny, hibrid njihovih imena.
Kako je vrijeme prolazilo, Antonia je shvatila da joj kuhanje pruža veliku dozu zadovoljstva te je snimanje recepata uskoro postalo njen omiljen oblik relaksacije i mjesto gdje je mogla pobjeći od svakodnevnih obaveza i ubrzanog tempa života. Bez ikakvih očekivanja snimala je za svoj gušt, a jednostavni recepti iz mamine bilježnice postali su njen početni repertoar.
Antonia rijetko slijedi striktne kuharske dogme ili složene kulinarske filozofije. Naprotiv, njeni recepti nastaju spontano, kaže, s idejama koje često stižu iz svakodnevnih interakcija, susreta i događaja. Posebno je privlače jela i kolači koji bude sjećanja te stari recepti koji imaju moć oživjeti emocije onih koji ih kušaju.
Kaže kako je danas rijetkost pronaći pravi starinski kolač u restoranu ili slastičarnici, koji bi vas okusom vratio u neko drugo doba ili podsjetio na određene ljude i mjesta. Upravo ta nostalgija inspirirala ju je da predstavi i oživi neka starinska jela, kolače i torte, baš onako kako su ih nekoć pripremale naše mame i bake.
"Pravi je izazov peći kolače i torte po receptima iz starih bilježnica jer su imali dosta šture upute za pripremu. Na primjer, pecite dok ne porumeni ili dok se ne ispeče, i to mi je bio izazov", objasnila je.
Snažno potiče na eksperimentiranje u kuhinji, posebno s namirnicama koje volimo, dok smatra kako namirnice s kojima imamo manje iskustva treba upoznavati i uvoditi postepeno. Bitno je da bude jednostavno, fino i brzo gotovo, smatra.
Svaki njen recept je produkt spontanosti i eksperimentiranja s namirnicama koje dobro poznaje. Iako rekreira i neke recepte koje je vidjela kod drugih, što uvijek naglašava, mnogi su dio tradicije i baštine koju cijeni i čuva.
U današnje vrijeme, kad je mnogo namirnica i začina lako dostupno, svaki recept može dobiti novo ruho. Antonia voli lješnjake i bademe te ih je koristila umjesto oraha i maka u tradicionalnim slavonskim kolačima poput orehnjače i makovnjače i svi su bili oduševljeni novim okusima, ispričala nam je.
Tri osnovne namirnice koje uvijek ima pri ruci u svojoj kuhinji su jaja, brašno i mlijeko jer se od ovih jednostavnih sastojaka može stvoriti velik broj različitih jela.
"Na primjer, s njima možete pripremiti klasične palačinke, u Slavoniji dobro poznatu razljevušu koja se peče u pećnici prelivena vrelim uljem, uštipke ili kiflice koje su postale moj zaštitni znak i koje pripremam odoka, bez potrebe za receptom. Također, vrlo su fine i lepinje koje postanu posebno ukusne kada na njih naribate malo sira koji se topi po njima...", nabraja Antonia.
Među najneobičnijim kreacijama koje je stvorila treba istaknuti likere. Ali ne bilo kakve. Antonia priprema likere koristeći poznate čokoladice i slatkiše koje svi vole, poput Kinder čokolade, Nutelle, Raffaella, Ferrero Rochera i Oreo keksa. Ovi domaći likeri postali su veliki hit među njenim ukućanima, prijateljima, ali i njenim pratiteljima na društvenim mrežama.
Antonia nema strogo određene planove za objave. Umjesto toga vodi se time što joj je u datom trenutku zanimljivo i inspirativno, što bi željela sama isprobati i što želi podijeliti s drugima. Povratne informacije koje dobiva na društvenim mrežama u velikoj su mjeri pozitivne i, kako kaže, do sada nije naišla na značajnije negativne kritike.
Ako i postoje, većinom su usmjerene na poboljšanja i usavršavanje njenog rada. Takve konstruktivne kritike smatra iznimno korisnima jer je uvijek u procesu usavršavanja onoga što prezentira svojim pratiteljima.
Ako ste ikad gledali neki od Antonijinih YouTube videa, mogli ste primijetiti da većinom koristi klavirsku glazbu u pozadini. Glazba je za nju vrlo bitan dio svakog videorecepta, toliko da zna provesti sate birajući pjesme koje bi savršeno pratile određeni video. S klavirom i hranom, smatra, stvara se posebna harmonija. Njen san je u budućnosti koristiti vlastitu autorsku glazbu u svojim videoreceptima.
U nastavku možete pronaći nekoliko Antonijinih recepata koje je objavila na Index Receptima. Preporučujemo da istražite njen profil kako biste otkrili cijelu paletu jednostavnih i kreativnih recepata. Bez obzira tražite li inspiraciju za nešto novo ili želite otkriti moderan twist za tradicionalne recepte, Antonijina kolekcija nudi nešto za svakoga.
A s obzirom na to da Antonia uvijek radi na novim idejama, tko zna kakve ćete gastronomske dragulje pronaći sljedeći put kad posjetite njen profil. Sretno kuhanje i uživanje u hrani uz Antonijine recepte!