TORTA od mrkve definitivno nije slastica koja se na ovim prostorima tradicionalna priprema, no u zadnje vrijeme je vrlo često viđamo u raznim kulinarskim grupama na Facebooku, po postovima na Instagramu i domaćim YouTube kanalima. Ljudi su oduševljeni neobičnom, a tako sočnom slasticom.
"Tako je sočna, ovo mi je sad definitivno as u rukavu jer se može ispeći dan ili dva unaprijed i okus je još bolji kad odstoji", "Iako smo bili skeptični jer koliko dobra može biti torta od mrkve, svidjela se svima. I klincima i nama, predobra", "Prvi put sam radio s kiselim vrhnjem u kremi i ovo je puno bolja opcija od samog maslaca i šećera u prahu. Čak mi je postala najdraža torta", neki su od komentara.
Nerijetko je smatramo američkom slasticom, no moderna verzija kolača od mrkve najvjerojatnije potječe od srednjovjekovnih pudinga od mrkve u kojima su uživali Europljani.
U srednjem vijeku u Europi, kaže jedan dio povjesničara, kada su zaslađivači bili rijetki i skupi, mrkva se koristila kako bi zasladila kolače i deserte. U Britaniji je mrkva kao zaslađivač postala opet popularna za vrijeme Drugog svjetskog rata uslijed nestašice dijela živežnih namirnica, kada je Ministarstvo hrane širilo recepte za božićni puding od mrkve i kolač od mrkve.
Kolači od mrkve su doživjeli preporod u Britaniji krajem 20. stoljeća. Počelo ih se doživljavati kao zdrave kolače, naročito kad se u sastojcima nađu smeđi šećer, integralno brašno i nasjeckani orašasti plodovi. Dojam zdravog malo kvare šećerne glazure i kreme od svježeg sira koji nije loš, no u kombinaciji s puno šećera teza da je desert zdrav pada u vodu. Ok, možemo ga nazvati zdravijim.
Bio on manje ili više zdrav, važno je da je fin. Kolač, odnosno torta od mrkve je sočna, kremasta i vrlo zanimljivog okusa, a nije loše napraviti je dan unaprijed. Zato je i postala hit za razne proslave - možete si osloboditi vremena za druge stvari dok vas torta već spremna čeka u hladnjaku. Sigurno je još jedan plus i to što je zbog kiselog vrhnja u kremi lagano kiselkasta, pa i osvježavajuća.
Jako dobro izdrži par dana u hladnjaku i ne suši se, tako da ne brinite ako ostane koji komadić za sutra ili preksutra. S obzirom na godišnje doba možete se poigrati raznim začinima, pa je zimi pametno u biskvit dodati malo mješavine za medenjake.
Može se napraviti u obliku okrugle torte pa rezati na šnite ili u pravokutnom limu za pečenje i rezati na kocke. Sigurno ste vidjeli i kako je ova slastica sve popularnija na uskrsnom stolu jer je sastojcima i prigodna, a mlada mrkvica - uz drugo mlado povrće - označava početak proljeća.
Izvrsno funkcionira i kao "naked", odnosno gola torta - ona koja nema sloj kreme sa strane već je samo zaglađena i lako se raspoznaju slojevi biskvita i kreme.
Recept za kolač od mrkve po kojem je uvijek radimo je prilično jednostavan. Orahe možete nasjeckati kako bi ostali malo veći komadi, no ako radite tortu za, primjerice, dječji rođendan, i ne želite komadiće oraha u biskvitu, slobodno ih sameljite (pod pretpostavkom da nitko nije alergičan).
Krem sir slobodno zamijenite svježim glatkim sirom, dakle onim koji nema grudice, a bilo bi dobro da je punomasni jer je osjetno kremastiji od posnog. Naribana korica limuna ili naranče su definitivno dobrodošli, kao i ekstrakt vanilije koji će fino zamirisati kremu.
Recept možete pronaći OVDJE.