AMERIČKA kultura većini nas poznata je kroz filmove i serije, gdje smo se susreli s brojnim jelima karakterističnima za njihov način života. S dolaskom Uskrsa, ne možemo se ne prisjetiti deviled eggsa – pikantnih punjenih jaja koja se u SAD-u tradicionalno poslužuju na zabavama, piknicima, ali i kao dio blagdanskih stolova.
Priča o punjenim jajima zapravo seže jako daleko – do starog Rima. Rimljani su voljeli servirati kuhana jaja s raznim začinima kao predjelo, često uz vino i masline. Odatle se ideja polako širila kroz Europu, mijenjajući se ovisno o lokalnim okusima i dostupnim sastojcima.
U srednjem vijeku punjena jaja pojavljuju se u španjolskoj i engleskoj kuhinji, a u 18. i 19. stoljeću postaju popularna i u Americi – gdje dobivaju svoj današnji oblik i ime: deviled eggs.
U kulinarskom smislu, riječ "deviled" se počela koristiti u 18. stoljeću u Engleskoj, i to kao opis za jela koja su jako začinjena, pikantna i "vatrena" – figurativno rečeno, "vragolasta".
Dakle, riječ nema nikakvu zlu konotaciju – više se radi o tome da su jaja začinjena senfom, paprom, možda ljutim umakom ili papričicama. Danas je taj naziv ostao kao tradicija iako nisu sva deviled eggs nužno ljuta.
Danas su u SAD-u toliko popularna da se mogu pronaći i na jelovnicima restorana. Također, postoji i National Deviled Egg Day, koji se slavi 2. studenog. U nekim dijelovima juga SAD-a nazivaju ih "stuffed eggs" ili "dressed eggs" ako žele izbjeći riječ "devil" u vjerskom kontekstu. U vintage kuharicama iz 1950-ih bili su obavezni na svakom koktel partyju.
Pripremite sljedeće sastojke:
Skuhajte jaja dok ne budu tvrdo kuhana. Ohladite ih pod mlazom hladne vode i ogulite, pa ih prerežite po dužini i izvadite žumanjke. Žumanjke stavite u zdjelu i pomiješajte s ostalim sastojcima dok ne dobijete glatku kremu. Dobivenom smjesom napunite polovice bjelanjaka i pospite ih crvenom paprikom i sjeckanim peršinom. Pokrijte i stavite u hladnjak da se ohlade prije posluživanja.
Recept s detaljnim mjerama pronađite ovdje.