GORANSKI medun dobio je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 13. veljače 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije.
Postupak zaštite naziva Goranski medun pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Goranski medun je med koji na području Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske udoline proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele (Apis mellifera carnica) od medne rose. Medna rosa je slatki sok koji se u povoljnim uvjetima najčešće javlja na crnogoričnom (jela, smreka) i bjelogoričnom drveću (hrast, bukva, javor), a proizvode ga kukci, najčešće lisne i štitaste uši.
Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu je, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna. Boja meduna je u rasponu od tamnobež preko tamnojantarne do crvenkastosmeđe, s mogućim perlastim nijansama u strukturi, kao i zelenkastim refleksijama na površini kod tekućih uzoraka meda.
Ovisno o sezoni Goranski medun može poprimiti i tamnije nijanse: smeđe do tamnosmeđe, gotovo crne, nerijetko i sa zelenkastim preljevima nalik nafti. Miris je srednje do jako izražen, balzamičan, vanilast, s notama koje podsjećaju na karamel, smolu, suho lišće i paljeno drvo. Odlikuju ga relativno slabija slatkoća i pripadajuća aroma srednjeg intenziteta, koja asocira na slad.