MOŽDA kombucha još nije dio vaše svakodnevne rutine, ali ako još niste probali ovo čudesno piće, sada je pravo vrijeme. Ovaj fermentirani čaj, obično blago gaziran poput bezalkoholnog pića i kvasast poput piva, prepun je probiotika i zdravih kiselina.
>> Veliki vodič za izradu kombuche kod kuće, korak po korak
Dobar je za crijeva i to na više načina - korisne bakterije potiču zdravu probavu, a ispijanje kombuche povezuje se i s višom razinom energije te smanjenim rizikom od dijabetesa. Evo što stručnjaci misle o ovom piću i zašto bismo ga trebali redovito piti.
Kombucha je fermentirani čaj, a najčešće se radi od crnog ili zelenog čaja. Dodaje joj se "scoby" - kultura bakterija i kvasaca u simbiozi (poznata i kao "starter") - koja se ostavi da fermentira između 7 i 30 dana, objašnjava nutricionistica Lauren Slayton.
"Iako mnogima djeluje kao novitet ili trend, kombucha se proizvodi već više od 2000 godina", kaže za Martha Stewart portal i dodaje da ima lagano pjenušavu teksturu i specifičan, kiselkasto-sladak okus koji varira ovisno o vrsti čaja i dodanim sastojcima.
>> Uz ova fina i zdrava pića možete zaboraviti na Coca-Colu zauvijek
Tradicionalna kombucha smatra se bezalkoholnim pićem jer sadrži premalo alkohola da bi se zakonski smatrala alkoholnim (ispod 0,5 posto alkohola). Ipak, postoje i alkoholne varijante kombuche, no uglavnom su bezalkoholne, a usto, jako su dobre za zdravlje - evo i zašto.
Najpoznatija korist kombuche odnosi se na zdravlje probavnog sustava. Stephanie Taylor, osnivačica Remnant Farm Kombuche, navodi da probiotici u kombuchi pomažu uspostaviti ravnotežu korisnih bakterija u crijevima.
Slayton je često preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ističe i da octena kiselina iz kombuche usporava pražnjenje želuca, produžujući osjećaj sitosti, dok glukuronska kiselina pomaže funkciji jetre. No važno je napomenuti: zbog prirodne gaziranosti kombucha kod nekih može izazvati nadutost.
Budući da se kombucha najčešće priprema od crnog ili zelenog čaja, sadrži i nešto kofeina. Slayton kaže da obično zadrži trećinu do polovice kofeina iz izvornog čaja - otprilike 15 mg po šalici, što je znatno manje od 90 mg koliko ima u kavi.
Iako nećete dobiti klasičan "kofeinski udar", redovito ispijanje može rezultirati laganim porastom energije zahvaljujući B vitaminima koji nastaju tijekom fermentacije. Uz to, zdrav probavni sustav znači više energije i bolji osjećaj općenito.
Kombucha je bogata vitaminima i mineralima koji podupiru imunološki sustav, kaže Taylor. Minerali poput kalcija, mangana i fluorida doprinose zdravlju kostiju i mogu pomoći u prevenciji bolesti poput osteoporoze i artritisa. Antioksidansi prisutni u kombuchi mogu pomoći zdravlju srca, snižavanjem lošeg kolesterola i sprječavanjem nakupljanja plaka u krvnim žilama.
Istraživanja pokazuju da fermentirani napitci poput kombuche, bogati polifenolima iz čaja i organskim kiselinama, mogu pomoći u regulaciji inzulina i razine glukoze u krvi. U kombinaciji sa zdravom prehranom, to može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Slayton ipak upozorava da se u procesu pripreme koristi šećer za hranjenje kvasaca i bakterija – iako se dio potroši tijekom fermentacije, konačna količina šećera može varirati. Zato savjetuje da obavezno provjeravate etikete prije kupovine kombuche.
>> Hrvati koji rade najbolju domaću kombuchu objasnili zašto se mora držati u hladnjaku