Vlasnici pasa su duplo aktivniji i u boljoj formi od osoba koje ih nemaju

Foto: Instagram

VLASNICI pasa u boljoj su formi od onih koji nemaju kućne ljubimce, kaže istraživanje. Oni dulje i češće hodaju od drugih ljudi i četiri puta je veća vjerojatnost da će voditi zdrav životni stil. 

Logično, najčešća aktivnost kojom se bave je hodanje, a slijedi vožnja bicikla i trčanje.

Do ovih su zaključaka došli znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool koji su ispitali navike tjelovježbe 191 vlasnika kućnih ljubimaca i 455 onih koji nemaju četveronožne prijatelje.

Vlasnici kućnih ljubimaca idu u šetnje u prosjeku 9,6 puta tjedno i tako provode 347 minuta. Osobe bez kućnih ljubimaca u šetnju odlaze 4,6 puta tjedno i troše na to 159 minuta. 

U prijevodu, devet od deset vlasnika pasa ostvaruje preporučeni cilj od barem 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, za razliku od šest od deset osoba koje nemaju kućnog ljubimca.

“Kad ne bi bilo pasa, tjelesna aktivnost stanovništva bi vjerojatno bila puno manja”, kaže voditelj istraživanja dr. Carri Westgarth te ističe da šetnja sa psom utječe i na psihičko zdravlje. Također, upozorava da bi vlasti u svim zemljama svijeta trebale poraditi na uređenju parkova i drugih otvorenih prostora koji će biti gostoljubivi prema psima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.