Četiri vrste hrane mogu povećati rizik od dijabetesa, pokazuje studija

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju koje su proveli britanski znanstvenici, određene vrste visoko prerađene hrane mogu značajno povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Ta hrana sadrži visoke razine kalorija, šećera, masti i soli. Znanstvenici su identificirali četiri vrste hrane koje su najrizičnije: slane grickalice, proizvodi životinjskog podrijetla poput prerađenog mesa, gotova jela te pića zaslađena šećerom ili umjetnim zaslađivačima.

Istraživanje je pokazalo da su te četiri vrste hrane povezane s većim rizikom od dijabetesa.

"Ovo istraživanje potvrđuje da nisu sve visoko prerađene namirnice jednake u smislu zdravstvenih rizika", napominje britanska liječnica, koja je i profesorica pretilosti, dijabetesa i endokrinologije na Sveučilištu u Londonu, dr. Rachel Batterham, za New York Post.

Istraživači su pratili gotovo 312.000 ljudi iz osam europskih zemalja tijekom prosječno 11 godina, a gotovo 15.000 sudionika razvilo je dijabetes tipa 2. Svako povećanje unosa visoko prerađene hrane za deset posto povezano je s povećanjem rizika od dijabetesa za 17 posto.

Osim toga, istraživači su preporučili zamjenu visoko prerađene hrane manje prerađenim ili neprerađenim namirnicama, poput jaja, mlijeka i voća, te nekim prerađenim namirnicama poput konzervirane ribe, sira i orašastih plodova. Te promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, iako nema sigurnog načina da se potpuno spriječi to stanje.

"Što je dobro za vaše srce, dobro je i za vaš mozak. Važno je biti svjestan da prehrambeni izbori igraju veliku ulogu u prevenciji dijabetesa i drugih kroničnih bolesti, poput pretilosti i bolesti srca. Zamjena visokorizične hrane s neprerađenom može biti ključna za zdraviji život", zaključila je dr. Batterham.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.