Što se može dogoditi s organizmom ako svaki dan jedemo čokoladu?

Foto: Shutterstock

ČOKOLADA je mnogima omiljena slastica, ali uz redovitu konzumaciju često se postavlja pitanje je li dobra ili loša za zdravlje. Odgovor nije jednoznačan jer učinak čokolade na organizam ovisi o vrsti, količini i učestalosti konzumacije, pišu iz Eating Well. Tamna, mliječna i bijela čokolada razlikuju se po sastavu, a time i po hranjivim vrijednostima.

Razlika između vrsta čokolade

Mliječna i tamna čokolada sadrže kakao prah (poznat i kao kakao tvari), dok bijela čokolada sadrži samo kakaov maslac. Znanstvena istraživanja uglavnom se usredotočuju na mliječnu i tamnu čokoladu jer upravo kakao prah sadrži spojeve povezane sa zdravstvenim koristima – posebno flavonoide.

Potencijalne prednosti redovitoga konzumiranja tamne čokolade

Podrška zdravlju srca

Flavonoidi, prirodni antioksidansi iz biljke kakaa, nalaze se u većim količinama u tamnoj nego u mliječnoj čokoladi. Oni mogu imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije za 27 posto i rizik od venske tromboembolije za 31 posto.

Ublažavanje menstrualnih grčeva

Tamna čokolada bogata je magnezijem – 50 grama osigurava oko 27 posto preporučenoga dnevnog unosa, dok ista količina mliječne čokolade daje samo oko sedam posto. Budući da magnezij opušta mišiće, može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova.

Održavanje zdravih razina željeza

Tamna čokolada također je dobar izvor željeza, svega 50 grama osigurava trećinu dnevnih potreba. Nutricionistica Diana Mesa navodi: "Tamna čokolada može biti ukusan način za povećanje unosa željeza, osobito za one koji su u riziku od anemije. Za bolju apsorpciju kombinirajte je s namirnicama bogatim vitaminom C, poput kivija".

Nasuprot tome, mliječna čokolada sadrži tek oko jedan miligram željeza po 50 grama, pišu iz Eating Well.

Poboljšanje kognitivnih funkcija i raspoloženja

Flavonoidi iz tamne čokolade poboljšavaju protok krvi u mozgu, što može pridonijeti boljoj koncentraciji i pamćenju. Uz to smanjuju oksidacijski stres koji je povezan s kognitivnim padom. U jednoj studiji konzumacija 85 % tamne čokolade tijekom tri tjedna značajno je smanjila negativno raspoloženje kod ispitanika, dok čokolada sa 70 % kakaa nije pokazala isti učinak.

Potencijalni rizici svakodnevne konzumacije čokolade

Povećan unos zasićenih masti i šećera

Sve vrste čokolade, osobito bijela i mliječna, sadrže visoke količine zasićenih masti i dodanih šećera. Prekomjeran unos tih sastojaka može povećati razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prisutnost teških metala u tamnoj čokoladi

Jedno izvješće pokazalo je da mnoge popularne marke tamne čokolade sadrže zabrinjavajuće količine olova i kadmija. Od 28 testiranih proizvoda, njih 23 sadržavalo je razine koje bi mogle biti štetne pri svakodnevnoj konzumaciji. Prekomjerno unošenje ovih metala povezano je s oštećenjima bubrega, imuniteta i razvojnim problemima kod djece i odraslih.

Kako uživati u čokoladi bez pretjerivanja?

Čokolada se može uklopiti u uravnoteženu prehranu ako se konzumira umjereno. Evo nekoliko zdravih ideja:

  • Kombinirajte čokoladu s voćem: Tamna čokolada i bobičasto voće čine ukusan i antioksidansima bogat desert.
  • Dodajte je u smoothie napitke: Kakao prah daje okus i dodatne hranjive tvari.
  • Naribajte čokoladu po zobenoj kaši ili jogurtu: Za prirodan, sladak dodatak.
  • Napravite domaću vruću čokoladu: Koristite nezaslađeni kakao prah i mlijeko po izboru.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.