KAKO nam se približava sezona prehlada i gripe, nutricionisti dijele kojim bismo se namirnicama trebali opskrbiti kako bismo ojačali naš imunološki sustav. Od borovnica do lisnatog zelenog povrća i đumbira, ovih deset namirnica osigurat će da prebrodite zimu bez ikakvog kašlja.
Mnogi nutricionisti hvale borovnice zbog svojstava jačanja imuniteta. Prepune antioksidansa, kalija i vitamina C, borovnice su među liječnicima i nutricionistima izbor broj 1 za jačanje imuniteta.
Ovo moćno voće sadrži flavonoide, ali i vitamina A, vlakna i magnezij. Prema istraživanju Sveučilišta u Aucklandu, konzumacija flavonoida, koji se nalaze u borovnicama, smanjila je šanse odraslih da se prehlade za 33 posto. Osim što su popularan lijek za prehladu, borovnice su poznate i po tome što pomažu u prevenciji bolesti srca, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju rad mozga i pamćenje, navodi Healthline.
Prema internistici dr. Nancy Rahnama, gljive su bogate vitaminom D, zbog čega je manja vjerojatnost da ćete se prehladiti ili dobiti gripu. Uvrštavanjem gljiva u svakodnevnu rutinu možete ojačati svoj imunološki sustav. Naime, ovo povrće bogato je antioksidansima koji štite od srčanih bolesti i raka, čak i od oštećenja uzrokovanih starenjem.
Gljive su također odličan izvor selena, koji ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Selen pomaže smanjiti oksidativni stres u vašem tijelu, što smanjuje upalu i jača imunitet, prema Healthlineu
Pored vitamina D, gljive su bogate i vitaminima B skupine. Oni uključuju riboflavin, niacin i pantotensku kiselinu, koji pomažu u zaštiti zdravlja srca, ali i u sprječavanju običnog kašlja i prehlade.
Đumbir ima nekoliko protuupalnih svojstava za koja se zna da povećavaju šanse u borbi protiv virusa. On se bori protiv upala u tijelu, dok istovremeno podiže razinu kalcija. Povećanje količine kalcija u stanicama pomaže u ublažavanju uobičajenih simptoma prehlade, poput grlobolje, upale u plućima i smirivanju mučnine koja često dolazi s gripom, kao i ublažavanju općih bolova u tijelu uzrokovanih prehladom.
Đumbir se može popiti u obliku čaka ili pojesti s medom i jedan je od najpopularnijih kućnih lijekova za jačanje imuniteta zahvaljujući spoju gingerolu.
Prema Journal of Ethnopharmacology, svježi đumbir pomaže spriječiti da se respiratorni virusi vežu za stanice gornjeg dišnog sustava i inficiraju ih. Korijen đumbira također može inhibirati proizvodnju sluzi i riješiti se začepljenja, kao i smanjiti rizik od raka, poduprijeti zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšati probavu, nabraja Medical News Today.
@drnancymd 6 Foods To Help Boost Your Health This Fall 🍁 #fall #coldandfluseason ♬ Unholy - Sam Smith & Kim Petras
Iako su citrusi poznati po vitaminu C, mnogi se iznenade kada saznaju da paprike zapravo imaju tri puta veću količinu vitamina koji se bori protiv bolesti i može pomoći u jačanju imunološko sustava.
Vitamin C je esencijalni vitamin, što znači da ga vaše tijelo ne može samo proizvesti, i ima mnoge prednosti koje pomažu ojačati obranu vašeg tijela od bolesti. Osim vitamina C, paprike sadrže i vitamin B6, koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, vitamin K1, koji poboljšava zdravlje kostiju, i vitamin E, koji je neophodan za zdrave živce i mišiće.
Ovo povrće također je bogat izvor beta-karotena, koji jača imunološki sustav i održava vaše oči i kožu zdravima. Prema Healthlineu, paprike mogu poboljšati zdravlje očiju i spriječiti anemiju.
Ako želite ostati zdravi ove zime, češnjak bi trebao biti svakodnevno na vašem jelovniku. Prema nutricionistima, on pomaže u borbi protiv infekcija, ali i smanjuje trajanje infekcije ako se slučajno razbolite.
Prema studiji u časopisu Clinical Nutrition Journal, ekstrakt češnjaka može skratiti trajanje prehlade za 61 posto. Drugo istraživanje pokazalo je da su prehlade bile znatno kraće i manje teške za one koji su jeli 2.56 grama odležanog ekstrakta češnjaka dnevno, u usporedbi s onima koji nisu uključivali češnjak u svoju prehranu.
Češnjak također djeluje protuupalno i može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka.
Slatki krumpir mnogo je više od omiljene jesenske hrane. Ovo škrobno povrće prepuno je vitamina i antioksidansa koji pomažu u jačanju vašeg imunološkog sustava. Batat je bogat vitaminom A koji pomaže u borbi protiv virusa i podržava imunološki sustav. Sadrži i vitamin C te pomaže u poboljšanju vida, jačanju funkcije mozga i poboljšanju zdravlja crijeva.
Brokula je puna vitamina koji jačaju imunitet. Na prvom mjestu sadrži vitamine A, C, i E, ali i beta-karoten, kalij, magnezij, cink, željezo i niz vitamina B skupine.
@andy.lagunas Immune boosting foods! Like & follow for more 🔑 #gymtok #dietips #diethacks #fyp #fittok #healthysnacks #fitnesshacks #immuneboost #healthy #vitaminc ♬ TO THE MOON - Jnr Choi & Sam Tompkins
Jarko žuti korijen glavni je začin u mnogim kulturama, a sadrži čarobni spoj kurkumin, koji pruža mnoge zdravstvene prednosti.
Istraživanja pokazuju da kurkuma može aktivirati T-stanice, B-stanice, makrofage, neutrofile i dendritične stanice, kao i pojačati tjelesne reakcije antitijela. To znači da začin ne jača samo imunološki sustav, već i pomaže u smanjenju učinaka artritisa, alergija, astme, ateroskleroze, bolesti srca, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i raka.
Također potiče rast korisnih sojeva bakterija u crijevima, poboljšava probavu i smanjuje broj bakterija koje uzrokuju bolesti.
Ovo zeleno lisnato povrće prepuno je antioksidansa i hranjivih tvari poput vitamina E i C, koji pomažu imunološkom sustavu da pobijedi infekcije. Špinat je bogat vitaminom C i prepun brojnih antioksidansa i beta karotena. Krcat je kalijem, folatom, željezom, luteinom i omega-3 masnim kiselinama. Također može pomoći u održavanju dobrog vida zbog visoke razine klorofila i održavanju zdravih kostiju zbog vitamina K.
Ovo voće je možda maleno, ali obiluje vitaminima, mineralima i biljnim spojevima. Kivi sadrži vitamin C i E, a bogat je i karotenoidima poput luteina, zeaksantina i beta karotena. Studije pokazuju da prehrana bogata karotenoidima može pomoći u zaštiti od bolesti srca i raka.
Istraživanja su pokazala da samo jedan kivi dnevno može pomoći u postizanju optimalne razine vitamina C u krvi. Studija provedena na 15 muškaraca s niskom razinom vitamina C pokazala je da je jedenje jednog kivija dnevno tijekom šest tjedana bilo dovoljno da se postigne zdrava razina vitamina C.
Kivi također sadrži netopiva i topiva vlakna koja pomažu zdravlju probave, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i podržavaju zdravlje srca.