"Pridonosi razvoju raka i demencije": Doktorica otkrila što je najgore doručkovati

Foto: Pexels

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu. Utječe na kontrolu tjelesne težine, smanjuje kardiometaboličke čimbenike rizika i poboljšava kognitivne funkcije mozga. Upravo zato važno je pametno birati hranu kojom ćemo započeti dan.

Endokrinologinja Zuhra Pavlova upozorila je da kombinacije poput slanine i jaja ili sendviča s kobasicom značajno povećavaju rizik od razvoja demencije i raka.

"To se odnosi na bilo koje prerađeno meso, izbjegavajte ga", rekla je.

Prema riječima liječnice, samo nekoliko porcija takvih proizvoda tjedno povećava rizik razvoja demencije za 14%. Osim toga, prerađeno meso povećava i rizik od dijabetesa tipa 2.

"Svaka dodatna porcija prerađenog mesa dnevno kognitivno nas postara za 1,6 godina", napomenula je Pavlova.

Istraživanja su pokazala da je prerađeno meso posebno opasno za kolorektalni rak, vrstu raka koja se najčešće povezuje s prehranom bogatom prerađenim namirnicama.

Za jutarnji obrok bolje je birati žitarice od cjelovitog zrna ili musli, svježi sir, kefir, jogurt, sir, orašasto voće, sušeno voće i bijelo meso.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.