Ovo ulje prava je riznica zdravlja, a mnogi i ne znaju za njega

Foto: 123RF

BUČINO ulje jedni smatraju kulinarskim specijalitetom, dok je drugima potpuna nepoznanica te još uvijek nije pronašlo put do njihove kuhinje. Dobiva se prešanjem oguljenih poprženih sjemenki, a karakterizira ga i pomalo neobična boja koja može ići od tamnozelene do smeđe.

No, specifično je i po posebnoj aromi pa ga neki rado dodaju u juhe, salate, pa čak i u sladoled. Baš poput maslinovog, i ovo ulje je iznimno zdravo, ali je potpuno nepravedno zapostavljeno. Kako u gastronomiji tako i u nastojanju promoviranja zdravog života.

Naime, bučino ulje je bogato vitaminima A, E, C i K, a sadrži i ugljikohidrate, minerale, bjelančevine, kao i nezasićene masne kiseline te omega-6 i omega-9 kiselinu. Bogato je željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom.

Istraživanja su pokazala da pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove kod problema s mokraćnim putevima. Osim toga, smanjuje kolesterol u krvi, poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, kao i na raspoloženje, a pozitivno utječe i na probavu. Učenike i studente mogla bi posebno razveseliti vijest da mnogi vjeruju kako bučino ulje olakšava učenje i poboljšava koncentraciju. 

Bučino ulje možete napraviti i sami, a evo kako:

Potrebno vam je oko 2,5 - 3 kg bučinih sjemenki, za što vam je potrebno otprilike šest buča. 

Prepolovite bundeve, odvojite sjemenke i detaljno ih očistite. Nakon što ih operete, ostavite ih da se potpuno osuše.

Pećnicu zagrijte na 60ºC te stavite sjemenke u nju na nekoliko minuta, pazeći da ne izgore. Izvadite sjemenke i koristeći mužar gnječite ih sve dok iz njih ne istisnete ulje. Ulje procijedite i prelijte ga u staklenu bočicu. Ulje ostavite da stoji barem mjesec dana, nakon čega ga možete koristiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.